Gavialen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gavialen
Gangesgaviaal (Gavialis gangeticus)
Gangesgaviaal (Gavialis gangeticus)
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Orde: Crocodilia (Krokodilachtigen)
Superfamilie: Gavialoidea
Familie
Gavialidae
Gmelin, 1789
Gavialen op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De gavialen (Gavialidae) zijn een familie van krokodilachtigen (Crocodilia). De bekendste soort is de 7 meter lange gangesgaviaal. In de prehistorie leefden drie enorme soorten: in het Plioceen waren er de 10 meter lange Gavialosuchus, de tot 10 meter lange Gryposuchus en de 12 meter lange Rhamphosuchus. In 2007 werd echter ook de valse of onechte gaviaal (Tomistoma schlegelii), die ook een verlengde bek heeft, aan deze familie toegevoegd. Omdat de onechte gaviaal hiervoor tot de familie echte krokodillen behoorde, verwijst veel literatuur nog naar de oude situatie.

Onderscheid met andere krokodilachtigen[bewerken]

Qua lichaamsvorm verschillen gavialen niet van krokodillen en alligators. Het verschil zit in de unieke schedelbouw. De kaken zijn lang en zeer smal, waardoor het silhouet bijna op een snavel lijkt. In tegenstelling tot andere krokodilachtigen, die ietwat naar achteren wijzende tanden hebben, hebben gavialen rechte tanden, die alle uit de bek steken. Meestal vangen ze hier vissen mee, al wordt er ook wel gezegd dat ze kleine tot vrij grote zoogdieren van de waterkant afsleuren, zoals de andere krokodilachtigen.

Gedrag[bewerken]

Als ze zich verdedigen hoeven gavialen niet te bijten, want door hun naar buiten stekende tanden kan een zijwaartse slag van de kop al een flinke wond veroorzaken. Mannelijke gavialen hebben een verdikking op hun snuit, waarmee ze een vreemd, brommend of zoemend geluid voortbrengen. Dit wordt gebruikt bij de communicatie. Andere krokodilachtigen gebruiken de buikspieren om trillingen te veroorzaken, die soms zo krachtig zijn dat het water opspat.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

Vertegenwoordigers van deze familie komen voor in Pakistan, India en Zuidoost-Azië.

Taxonomie[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties

Literatuur

  • The Reptile Database - Overzicht van de groepen van moderne krokodilachtigen - Website Geconsulteerd 17 juni 2012
  • Crocodilian Species List - Crocodilians - Natural History & Conservation - Website (Over de classificatie)
  • Palmer, D.,& Cox, B.,& Gardiner, B.,& Harrison, C.,& Savage, R. J. G. (2000). De geïllustreerde encyclopedie van dinosauriërs en prehistorische dieren. Köneman, Keulen. ISBN 3 8290 6747 X (Over de classificatie)