Gebruiker:BeeBringer/Objectgeoriënteerd onderwijs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Objectgeoriënteerd onderwijs is een methode waarmee op een systematische wijze problemen geanalyseerd en opgelost kunnen worden.

Toepassing[bewerken | brontekst bewerken]

Objectgeoriënteerd onderwijs kan voor elk vak in het onderwijs gebruikt worden indien er sprake is van problemen waarbij complexe oplossingsmethoden gebruikt moeten worden. Leerlingen hebben immers (nog) een manier van denken waarbij zij de wereld beschrijven in termen van objecten en relaties tussen die objecten. En dat terwijl de leraar meer denkt in termen van functies.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Objectgeoriënteerd onderwijs is ontleend aan het objectgeoriënteerd programmeren. Het is bij vakdidactiek natuurkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen onderzocht. Bij de behandeling van lastige onderwerpen als mechanica en de fysische informatica bleken de resultaten heel goed.

Voorbeeld[bewerken | brontekst bewerken]

Als een leraar aan zijn leerlingen vraagt waarom een boot drijft dan zullen zij in hun analyse de objecten boot en water zeker noemen en een poging doen de relatie daartussen te beschrijven. Meestal iets in de trant van: het water zorgt ervoor dat de boot drijft. De leerling zal niet van nature, zoals de leraar, komen met een formule (wet van Archimedes) en rekenvoorbeelden. De leraar wel. Zo heeft hij namelijk het na jaren van studie geleerd. Er ontstaat onbegrip tussen de leraar en de leerling. Als echter de leraar in de denkwereld van de leerling kruipt, dan herkent hij direct dat een leerling een belangrijk object en daarmee belangrijke relatie over het hoofd ziet. In dit geval de aarde die water en boot aantrekt. De competitie tussen het water en de boot zorgen dat het drijft. Zonder dit cruciale inzicht zijn de formules nimmer te begrijpen door de leerling.

Objectgeoriënteerd onderwijs is een hulpmiddel voor de docent om de kloof tussen zijn denken en die van de leerling te dichten.

Categorie:Onderwijs