Gebruiker:DustSpinner/JapanseWalvisvaart

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Op de Nederlandse Wikipedia is betrekkelijk weinig te vinden over de (moderne) walvisjacht van Japan.

Inleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Japan jaagt als enige land ter wereld op walvissen onder de vlag van de wetenschap. Landen als Ijsland en Noorwegen hebben het IWC mortuarium nooit ondertekent. Ik poog de Japanse walvisvloot en organisatie in kaart te brengen. De jacht is de laatste tijd vaak in het nieuws, vaak in combinatie met actiegroepen als Sea Shepherd. Het is daarom belangrijk dat wij een aantal artikelen hebben over die jacht. Zo botsten de Ady Gil en Yushin Maru No. 2 onlangs. Alleen de engelse- en franse wiki hadden een artikel. Dit is onhandig, zeker gezien de acualiteit en de aandacht (van o.a. Whale Wars).

Schepen[bewerken | brontekst bewerken]

Ik schrijf uit natuurlijke interesse graag over schepen. De meeste schepen heb ik ondertussen al een artikel gegeven. De research naar de schepen is moeilijk; de Japanners hebben zeer weinig informatie vrijgegeven. De meeste informatie heb ik uit internationale scheepvaartregisters. Informatie over incidenten komt vaak van Greenpeace en de Sea Shepherd Conservation Society. Hoewel dat bronnen zijn die sterk in de zaak zitten, kun je er vaak wel betrouwbare basis informatie uit halen, zoals het bestaan van schepen.

Hieronder staat een overzicht van de Japanse walvisvloot met hun artikel-status.

Harpoenschip: Yushin Maru
Bestaan van de Yushin Maru (No.1) is aangetoond. Hier en hier een foto van een Australisch marineschip. De foto is genomen op 7 februari 2008. Verder zegt Sea Shepherd hier: "Dit vermindert effectief de slagkracht van de Japanse walvisvangstvloot met een derde aangezien alleen de Yushin Maru 1 en Yushin Maru 3 overblijven als de twee resterende harpoen boten."

Vraagpunt: De afmetingen van het schip. De gegevens uit de Miramarshipindex komt vaak niet volledig overeen met andere informatie. Is de Mirimarshipindex nu juist of zijn de losse berichten juist?

Harpoenschip: Yushin Maru No. 2
Bestaan van de Yushin Maru No. 2 is aangetoond. De Yushin Maru No. 2 heeft al verschillende conflicten gehad. De laatste was op 6 februari 2009, toen de Steve Irwin en de Yushin Maru No. 2 botsten. Een eerder incident betrof de gijzeling van 2 actievoerders in 2008. Verder is het schip in Indonesië geweigerd vanwege illegale visactiviteiten. De engelse-wikipedia vermeld dezelfde maten. Die hebben het uit het Lloyd's register, dus ik vertrouw dat de maten kloppen, aangezien deze ook overeen komen met Digital-Seas.com en de MirimarShipindex.
Harpoenschip: Yushin Maru No. 3
Bestaan van de Yushin Maru No. 3 is aangetoond, al is het summier. De Miramarshipindex.nz.org weet te vermelden dat het schip in 2007 is afgeleverd. Sea Shepherd heeft het ook over een nieuwe #3 hier. In verschillende scheepvaartregisters staat ze ondertussen ook vermeld. De lengte is verschild echter nogal op de verschillende sites.
Vraagpunt: Kloppen de maten van dit schip? Ook de tonnage en GRT verschild van site tot site.
(Voormalig) harpoenschip: Shonan Maru 2
Het bestaan en de activiteit van de Shonan Maru 2 is bevestigd. Op 6 januari 2010 heeft ze een aanvaring gehad met de Ady Gil, die op 8 januari zonk. Sea Shepherd zegt hier dat de Shonan Maru No. 2 de Sea Shepherd vloot opwachtte. Mijn vermoeden is dat ze gedegradeerd is tot volgschip en geen jaagactiviteiten (vanwege haar leeftijd) meer ontplooit.
Vraagpunt: Klopen de maten van dit schip? De maten op researchvessels.org en Mirimarshipindex verschillen nogal. De Mirimarshipindex omschrijft haar functie als "Whalewatcher", wat haar functie als volgschip bevestigd. Deze site heeft het overigens over een volledig pensioen, wat waarschijnlijk wel geld voor haar zusje: de Shonan Maru. Die is nu eigendom van een zeevaartschool. Het laatste incident toont echter wel aan dat Shonan Maru NO. 2 nog steeds bij de Japanse walvisvloot vaart.
Fabrieksschip: Nisshin Maru
Het bestaan van de Nisshin Maru is ronduit duidelijk. Het fabrieksschip komt in alle seizoenen van Whale Wars voor en is ook makkelijk terug te vinden in de verschillende registers. Ze is drie jaar geleden nog veel in het nieuws geweest vanwege een niet geheel onomstreden brand die milieu-risico's met zich meebracht. Het schip is verder op veel foto's te zien.
Tanker: Hiyo Maru / Oriental Bluebird
Het bestaan van de Hiyo Maru is duidelijk. Ze heeft al verschillende conflicten gehad. Zo is ze beboet voor het vervoeren van walvisvlees en is haar vlag ook afgepakt.
Vraagpunt: Er zijn geruchten dat de Oriental Bluebird na de boete en de-flagging is hernoemd naar Hiyo Maru, haar eerste naam. Verder zou ze onder de griekse vlag varen. Deze bron zegt dat ze nu onder Griekse vlag vaart. Het callsign, IMO en MMSI komt overeen. Is ze nu daadwerkelijk hernoemd en vaart ze nu daadwerkelijk onder Griekse vlag? Andere registers zeggen dat ze nogsteeds onder de Panamese vlag vaart, al heb ik niet het idee dat die snel geüpdate worden.
Update: Het schip is ingeschreven in het Japanse scheepvaartregister. Ze is hernoemd (teruggenoemd) naar Hiyo Maru. De Sea Shepherd CS heeft haar al gezien met haar Hiyo Maru naam.


Ondersteuningsschip: Kaiko Maru
Het bestaan van de Kaiko Maru is aangetoond. Zo heeft de Steve Irwin haar in 2008 nog bekogeld met boterzuur.
Update: Ze is in 2009 niet meer gezien met de walvisvloot. Naar alle waarschijnlijkheid is ze uitgefaseerd.
Ondersteuningsschip: Kyoshin-maru
Is het afgelopen jaar niet meer gezien. Ze is naar waarschijnlijkheid uitgefaseerd.

Hulp[bewerken | brontekst bewerken]

Kan iemand mij helpen met de vragen die gesteld zijn per schip? Wellicht hebben sommige mensen toegang tot het (betaalde) Lloyd's register, die waarschijnlijk toch betrouwbaarder is. Of weet u / jij uit persoonlijke of literaire bronnen meer informatie? Deel het alstublieft! Zo maken we dit dossier ook weer compleet!

Alvast bedankt,

DustSpinner 13 jan 2010 15:38 (CET)


Nog aan te maken / uit te breiden artikelen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Japanse walvisjacht
  • IWC
  • Kyoshin-maru
  • Kaiko Maru