Gebruiker:Empoor/Blokkeringsbeleid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Elke lopende blokkering krijgt automatisch een vermelding in het blokkeringslogboek voor IP-adressen en gebruikers. Als een blokkering opgelegd wordt, wordt dit tevens automatisch gelogd in het blokkeringslogboek. Voor moderatoren is het verplicht om de blokkering van een geregistreerde gebruiker ook handmatig op te nemen in de blokkeringsmeldingen, zodat deze voor de gemeenschap zichtbaar is

Een IP-adres blokkeren[bewerken | brontekst bewerken]

Richtlijnen
  1. De enige geldige reden om op Wikipedia een IP-adres te blokkeren, is de beveiliging Wikipedia tegen vandalen en saboteurs. Een blokkering moet altijd motiveerbaar zijn.
  2. Het wordt ten strengste afgeraden bij de minste ongepaste aanpassing een IP-adres te blokkeren. Mogelijk moet de bezoeker nog ontdekken hoe Wikipedia werkt. Een nieuwe medewerker blokkeren, is geen “warm welkom”.
  3. Als iemand één of meerdere bewerkingen doet die overduidelijk van slechte wil getuigen, is een IP-adres blokkeren redelijk op voorwaarde dat die blokkering het project ten goede komt. In zo’n geval bedraagt de blokkeertijd maximaal 24 uur. De eerste blokkering is bij voorkeur korter. Vermeld de blokkering op de overlegpagina bij het IP-adres. Een IP-adres kan ook bij de eerste bewerking worden geblokkeerd bij duidelijk racisme, fascisme, seksisme of smaad, ernstige belediging of het moedwillig toevoegen van incorrecte informatie.
  4. Gaat een vandaal na het verlopen van de blokkering opnieuw in de fout, kan een moderator hem naar eigen inzicht voor een langere redelijke tijd blokkeren. Men overweegt hierbij dat een IP-adres soms variabel is of – in het geval van een proxyserver – collectief gebruikt wordt.

Enkele aandachtspunten:

  • Wie technisch onderlegd is, kan zich snel van een nieuw IP-adres bedienen.
  • Het risico kan moeilijk worden uitgesloten dat men een proxyserver blokkeert en vele onschuldige mensen mee uitsluit.
  • Bedenkt dat men met een blokkade iemand kan wegjagen. Blokkeer daarom geen adres van een goedbedoelde knoeier maar van iemand die bewust destructief bezig is.
  • Een IP-adres kan op verschillende manieren worden nagetrokken, bijvoorbeeld via deze pagina. Geef het IP-adres op en laat het opzoeken. Zo kan men vaak nagaan aan wie een IP-adres toebehoort en of het nog in gebruik is. Ook of het desbetreffende IP-adres van een proxy afkomstig is.
  • Elke blokkering krijgt automatisch een vermelding in het blokkeringslogboek

Voorbeeldsituatie
Stel, een moderator blokkeert IP-adres 195.234.13.15 en geeft als reden "onnozelaar". Zodra iemand met dat IP-adres dan tracht een pagina te bewerken zal die zien:

Gebruiker is geblokkeerd

Uw gebruikersnaam of IP-adres is door Moderator X geblokkeerd. De opgegeven reden:

"onnozelaar"

Elke computer die verbonden is met het Internet krijgt een IP-adres toegewezen van zijn internetprovider. In veel gevallen krijgt een gebruiker regelmatig een ander IP-adres toegewezen. Het het door u gebruikte IP-adres is recent gebruikt door u of iemand anders voor bewerkingen die in overtreding zijn van de regels van Wikipedia.

U kunt voor overleg contact opnemen met de moderators via wikinl-l-owner@wikipedia.org.

Terugkeren naar Hoofdpagina.

Naast het feit dat "onnozelaar" geen passende omschrijving is, vergeet niet dat dit IP-adres opeenvolgend aan verschillende gebruikers kan worden toegewezen. Het is perfect mogelijk dat een andere gebruiker dan degene die men wilde blokkeren dat IP-adres krijgt toegewezen en dit bericht te lezen krijgt.

Het is daarom aangeraden om een duidelijk omschreven reden op te geven als; "verwijderde de tekst van die-en-die pagina's en verving het door schuttingtaal".

Een geregistreerde gebruiker blokkeren[bewerken | brontekst bewerken]

Bij een blokkering dient men zeker te zijn van zijn stuk. Het is daarom nooit toegestaan een geregistreerde gebruiker te blokkeren, tenzíj deze vandalistisch gedrag (zie hierboven) vertoont of de gemeenschap schade aanbrengt. Het is aangeraden, maar niet verplicht, om eerst een discussie te houden over de blokkering van een geregistreerde gebruiker.

Richtlijnen

Er zijn twee soorten geregistreerde gebruikers:

Een ordinaire vandaal die de moeite nam een account aan te maken
  • In dit geval zijn dezelfde regels van kracht als voor het blokkeren van een IP-adres.
  • Breng bijkomend andere moderatoren op de hoogte (bijvoorbeeld via IRC of moderatormail) en hoe hiervan afschriften bij.
Een echte geregistreerde gebruiker
  • Het blokkeren van een echte geregistreerde gebruiker kan in principe enkel met duidelijke instemming of op verzoek van de gemeenschap. Een autonome beslissing van een moderator om iemand te blokkeren is uitzonderlijk en kan alleen plaatsvinden wanneer uitstel van blokkade tot directe schade zou leiden.
  • In eerste instantie kan een blokkade van maximaal 24 uur worden opgelegd. Voordat deze opgelegd kan worden, moet er eerst een formele waarschuwing aan het adres van de geregistreerde gebruiker worden geleverd. Deze blokkade moet onmiddellijk kenbaar gemaakt worden aan de andere moderatoren en de gemeenschap met een duidelijke motivatie via Wikipedia:Blokkeringsmeldingen. Ook blokkades op verzoek van een gebruiker op de verzoekpagina voor moderatoren vallen hieronder.
  • Als een moderator vindt dat het vergrijp van een geregistreerde gebruiker zo kwalijk is dat 24 uur niet genoeg is, mag deze een langere blokkade geven tot een maximale duur van één maand.
  • In alle gevallen neemt de blokkerende moderator onmiddellijk na bekendmaking contact op met de Blokkeringsraad, door op de hoofdpagina van de Raad eenzelfde mededeling te maken als op de Blokkeringsmeldingen.
Situaties waarbij een moderator mag overgaan tot een blokkade van maximaal 24 uur, zonder voorafgaande toestemming van de gemeenschap
  • Bij het aanbrengen van ingrijpende wijzigingen met impact op grotere delen van de encyclopedie zonder de benodigde instemming van de gemeenschap
  • Het beginnen van een bewerkingsoorlog
  • Het plaatsen van vandalisme in de artikelnaamruimte
Situaties waarbij een moderator mag overgaan tot een blokkade van langer 24 uur (maximaal één maand), zonder voorafgaande toestemming van de gemeenschap
  • Het plaatsen van discriminerende en/of zeer grove teksten met betrekking tot medegebruikers in welke naamruimte op Wikipedia-nl dan ook
  • Bij een dreigement naar een andere gebruiker of het project (juridische stappen)
  • Aanmaken van sokpopgebruikersnamen, waarmee de gebruiker doorgaat met het plaatsen van bovenstaande vergrijpen
  • Het is geoorloofd een geregistreerde gebruiker te blokkeren als deze er specifiek om vraagt (bijvoorbeeld voor testdoeleinden of om even af te koelen).
  • Op verzoek van de gemeenschap kan een steward in uitzonderlijke gevallen een moderator die overging tot een niet overlegde blokkering tot de orde roepen. Eventueel kan er hierna nog door de gemeenschap een desysopprocedure worden gestart.

Bij een blokkade van maximaal 24 uur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Een peiling wordt direct na de blokkering van de geregistreerde gebruiker opgezet door de blokkerende moderator. In deze peiling kan de gemeenschap kiezen uit "deblokkade" of "verlenging" (bij de laatste optie worden er opties opgezet voor een verlening door de moderator zelf).
  • Een eerste evaluatie wordt gehouden na 24 uur. Tegen deze tijd moeten 70% van de stemmers (geblokkeerde gebruiker wordt niet meegeteld) en minstens 4 man de blokkering bevestigen.
    • Als een blokkering niet bevestigd is na 24 uur dient ze onmiddellijk ongedaan gemaakt te worden en wordt dit gemeld op Wikipedia:Blokkeringsmeldingen. De peiling wordt dan afgesloten.
  • Is de blokkering bevestigd, dan wordt de blokkering en de peiling verlengd tot één week. Tijdens deze periode kan de gemeenschap blijven stemmen op bovenstaande opties.
  • Als een blokkering niet bevestigd wordt na één week dient ze onmiddellijk ongedaan gemaakt te worden en wordt dit gemeld op Wikipedia:Blokkeringsmeldingen. De peiling wordt dan afgesloten.
  • Stemgerechtigd zijn geregistreerde gebruikers met minstens honderd bewerkingen in de artikelnaamruimte en waarvan de eerste bewerking minstens drie maanden vóór aanvang van de peiling heeft plaatsgevonden.

Bij een blokkade van langer dan 24 uuur (Blokkeringsraad)[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Gebruiker:Empoor/Blokkeringsraad voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
  • Nadat een gebruiker geblokkeerd is, wordt de Blokkeringsraad ingeschakeld. Zie voor gedetailleerde informatie het hoofdartikel; hieronder staan de basisprincipes.

Basisprincipes

  1. De Raad dient de gehele gemeenschap, niet alleen de leden
  2. De Raad beslist of een blokkering van een geregistreerde gebruiker volgens de conventies en richtlijnen correct is
  3. De Raad heeft eindbevoegdheid over de blokkade van een geregistreerde gebruiker
  4. De Raad wordt eens in het kwartaal gekozen
  5. De Raad heeft 5 leden
  6. De Raad bestaat uit tenminste één moderator, bureaucraat of steward
  7. De Raad is geen machtsorgaan en heeft verder geen bevoegdheid dan de hiervoor bevestigde bevoegdheid