Gebruiker:FabioDekker/SC CHANS

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie


SC CHANS
Naam Sportclub Ceram-Haruku-Ambon-Nusalaut-Saparua
Opgericht 24 april 1962[1]
Opgeheven 2015 [bron?]
Plaats Vlag Tiel Tiel
Stadion Sportpark Drumpt
Bijzonderheden Molukse tak van TSV Theole
Thuis
Uit
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Sportclub Ceram-Haruku-Ambon-Nusalaut-Saparua, kortweg SC CHANS was een Zuid-Molukse voetbalclub uit de gemeente Tiel, Gelderland, Nederland. De club werd opgericht op 24 april 1962 en actief in de Nederlandse bekertoernooien die uitsluitend georganiseerd waren voor de Molukse voetbalclubs, zoals de prestigieuze Soumokil-beker. De clubkleuren van SC CHANS zijn rood en wit.

Vanaf 1966 werd SC CHANS geïntegreerd als Molukse voetbaltak bij TSV Theole om deel te nemen aan het competitievoetbal van de KNVB, maar de club bleef evenwel bestaan in het Molukse voetbal. Tot 2015 [bron?] bleef de club bestaan als zaalvoetbalvereniging.

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

De voetbalvereniging SC CHANS werd opgericht op 24 april 1962 in de Molukse wijk van Tiel, waar de inwoners zich vanuit de Molukse woonoorden De Elzenpasch en Schutsluizen kwamen vestigen. De naam van de voetbalclub is een afkorting en verwijst naar de vijf belangrijkste Molukse eilanden: Ceram, Haruku, Ambon, Nusalaut en Saparua. Het beoefenen van sport was voor de Molukkers in Tiel, buiten de kerk om, een bindende factor binnen de Molukse gemeenschap. De vereniging was niet geregistreerd bij de KNVB en nam onder de Zuid-Molukse vlag alleen deel aan communautaire voetbaltoernooien die georganiseerd waren door de Molukse gemeenschap tijdens de zomermaanden. Tijdens deze toernooien werd gespeeld tegen andere Molukse voetbalclubs die in Nederland aanwezig waren.

Binnen de vereniging ontstond de wens om ook in competitieverband van de KNVB te spelen. Onder impuls van Bernard Laisina en Jo Jansen, die jeugdleider was bij TSV Theole, werd SC CHANS in 1966 geïntegreerd als Molukse voetbaltak bij TSV Theole. Zodoende kreeg de kwaliteit van het jeugdvoetbal bij TSV Theole een impuls dankzij de komst van veel Molukse voetballers als Simon Tahamata, Anton Latuparissa, Wim Molle, Noes Tetelepta, Pieter, Jonas en Willem Metiary, Rein Boerasoba en verschillende leden van de drie families Timisela. Ook kon het standaardelftal van SC CHANS, dat bij de KNVB ingeschreven stond als het vierde team van TSV Theole, vanaf het seizoen 1966/67 deelnemen aan competitievoetbal.[2] SC CHANS bleef echter wel bestaan als zelfstandige Molukse voetbalvereniging.

Voor het eerste seizoen 1966/67 speelde het team in de Geldersche Voetbalbond, een afdeling van de KNVB. In haar debuutseizoen legt SC CHANS bijna ongeslagen beslag op de titel. In de voorlaatste wedstrijd van het seizoen verliest het vierde met 4–3 van RKTVC 2. Op de slotdag neemt het team sportief revanche door VV Heukelum 2, de nummer twee van de ranglijst, met 8–2 terug te wijzen.

Actief in 1973? SC Chans is opgeheven rond 2015. Vanaf 2018 beoefenen de voormalige spelers van SC CHANS, het wandelvoetbal onder de teamnaam Maluku Oldstars Theole Tiel.[3]

Erelijst[bewerken | brontekst bewerken]

Bewerk Deze lijst is (mogelijk) incompleet. U wordt uitgenodigd op bewerken te klikken om de lijst uit te breiden.
Competitie Winnaar Runner up
Aantal Jaren Aantal Jaren
Vlag van Gelderland Provinciaal (Geld. VB)
Eerste klasse ?? 19??
Vlag van Zuid-Molukken Communautair (Zuid-Moluks)
Soumokil-beker 19..?

Competitieresultaten 1966–19??[bewerken | brontekst bewerken]

Uitzoeken[bewerken | brontekst bewerken]

  • SC CHANS speelde vanaf 1966 in de competities van de KNVB als Theole 4. Tot welk jaar speelde het veldvoetbalteam van SC CHANS in de KNVB?
  • Vanaf welk jaar en tot welk jaar werd er gespeeld als zaalvoetbalteam? Is er een verband met MSV Tiel, Maluku Sport Vereniging Tiel?
  • In welk jaar is SC CHANS opgeheven raakte zij officieel inactief?
  • Welke genoemswaardige prijzen zijn er gewonnen? Heeft SC CHANS wel eens de Soumokil-beker gewonnen? Of de Tenggara cup?
  • De competitieresultaten in de KNVB per seizoen? Van welke klasse werd zij kampioen?
  • Foto's of illustraties voor het artikel op Wikipedia?

Lijst van (oud-)spelers[bewerken | brontekst bewerken]

Simon Tahamata begon zijn voetballoopbaan bij SC CHANS.