Gebruiker:FokSchaap/Bob Sijthoff

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Henri Gregory (Bob) Sijthoff is een Nederlands zakenman. Bob Sijthoff is commissaris geweest van het Financieele Dagblad, waar hij na interne strubbelingen vertrokken is.

Bob Sijthoff is een telg uit het bekende uitgevergeslacht Sijthoff. De familie is onder meer bekend van de uitgeverij Luitingh-Sijthoff en regionale kranten zoals de opgeheven Haagse Courant. De uitgeverij en de Haagse Courant waren nog eigendom van Bobby Sijthoff's grootvader Henri, maar zijn uiteindelijk in een andere tak van de familie beland.

De vader van Bob Sijthoff, Henk Sijthoff (1917-2000), was de oprichter van de bekende Nederlandse zakenkrant het Financieele Dagblad[1]. Na een slepende kwestie is het Financieele Dagblad uiteindelijk in 1997 verkocht voor omgerekend 38 miljoen euro. Ruim voor de verkoop was Bob Sijthoff reeds commissaris geworden[2]. De oprichter Henk Sijthoff overleed drie jaar later en Bob erfde een deel van het vermogen. Sindsdien is Bob Sijthoff zakenman met zijn firma Inrisco. Hij prijkte onder meer in 2004 met een geschat vermogen van 51 miljoen euro in de Quote 500.

Omstreden[bewerken | brontekst bewerken]

De gefortuneerde zakenman is door een aantal incidenten niet onomstreden. Op 15 april 2008 verscheen in het nieuws dat Bob Sijthoff zijn Zwitserse bankier Hurlimann in 2004 naar zijn kantoor zou hebben gelokt en in elkaar zou hebben laten slaan. De bankier zou zijn afgeperst en gedwongen een verklaring op te stellen ten gunste van Bob Sijthoff. Hiervoor heeft Bob Sijthoff zich in april 2008 voor de rechtbank in Den Haag moeten verantwoorden[3][4]. In juli 2004 is Bob Sijthoff reeds door de Zwitserse justitie gearresteerd en twee weken vastgezet[5][6]. Rondom Sijthoff spelen ook allerlei andere geruchten. Geruchten over drugshandel en contacten met de Hells Angels [7]. Sijthoff zelf stelt dat hij bij het autoracen wel eens met een Hells Angel staat te praten, maar dat dit geen naam mag hebben. Ook ontkent hij betrokken te zijn geweest bij een voorkenniszaak bij online-broker Binck.

Verder kwam Bob Sijthoff in november 2008 in het nieuws omdat hij niet wilde dat er een artikel over hem op Wikipedia zou staan. Volgens hem bevatte het desbetreffende lemma 'onjuiste en grievende' teksten. Hij klaagde daarom de Vereniging Wikimedia Nederland en de Stichting Wikimedia Nederland aan en eistte de bekendmaking van de personalia van de auteur van het artikel en dat het artikel verwijderd zou worden van Wikipedia [8]. Hij is hiermee de eerste Nederlander die via de rechter eist dat zijn artikel van Wikipedia verwijderd zal worden. Uitspraak over deze zaak zal plaatsvinden op 10 december.

categorie:Nederlands zakenman