Gebruiker:Frank Geerlings/Verbeteren van bestaande artikelen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Het komt wel eens voor dat een artikel op Wikipedia naar het gevoel van de lezer niet goed genoeg is. Hoe dan te handelen? Dit is te lezen als een handleiding, en functioneert voor de beginnende Wikipediaan ook zo. Voor de wat meer ervaren Wikipediaan kan het dienen als checklist, of als leidraad om eens kritisch naar de eigen werkwijze te kijken.

Check de overlegpagina en de geschiedenis
Soms is wat je wil veranderen (zonder dat je het doorhebt) controversieel gebleken. Als er geen overlegpagina is en de recente historie van wijzigingen aan het artikel laat geen geharrewar zien, dan kan je veilig naar de volgende stap.
Pas het aan
Als je het precies genoeg weet, en je hebt de tijd, dan is dit het beste. Moet er heel veel gebeuren maar je hebt maar tijd voor één dingetje? Doe dan dat ene dingetje, dat is alvast een stap in de goede richting.
Staat het in de etalage?
Dan moet het goed genoeg zijn, maar dat is niet altijd zo. Als het artikel beter kan maar jij kan het nu niet kan aanpakken, meld dan op de overlegpagina van het artikel wat er ongeveer mis is. Als het al te gortig is (of als reactie uitblijft) dan kan het artikel naar de review, om aangepakt of gedegradeerd te worden (naar 'voorheen etalage').
Wikify
Is de opmaak niet helemaal goed, ontbreken er wat blauwe of rode links, een plaatje, een infobox, dat soort zaken? Plak er het {{Wikify}}-sjabloon op als het te veel is voor jou om nu allemaal aan te pakken. Een toelichting op de overlegpagina kan in grensgevallen goed zijn.
Zet op de overlegpagina van het artikel een opmerking
Zo'n opmerking kan een vraag zijn, of een voorstel tot verbetering. Het betekent niet automatisch dat jij ook zelf degene bent die dat moet gaan uitvoeren, maar verwacht vooral ook niet dat anderen dat voor je gaan doen.
Vraag om aandacht in een van de onderwerpspecifieke cafe's
Als er aan de inhoud iets mis is dan zijn de experts in te schakelen. Bijvoorbeeld effectief met sport en met biologie.
Vraag om aandacht in de kroeg (het centrale en meest gelezen café)
Denk je dat het probleem algemeen van aard is? Redactionele dingen die iedereen wel interesseert? Zet het in de kroeg, maar wees er op bedacht dat men zich er ook mee zal bemoeien op een niet-constructieve manier, zoals dat ook in een echt café gebeurt.
TBP
Dit is echt een zwaktebod, en als je dit overweegt dan heb je eigenlijk gefaald. Maar je kan een artikel dus ter 'beoordeling'[1] voorleggen. Er geldt dan een deadline van twee weken. Daarna wordt zo ongeveer met een dobbelsteen bepaald of het artikel wordt verwijderd of dat het mag blijven. (Dit is niet hoe het precies werkt, maar hier komt het in de praktijk op neer. Er zijn heel veel factoren van invloed op of voorspelbaarheid van de uitslag.)

Kanalen die niet werken[bewerken | brontekst bewerken]

Wikipedia:Dit kan beter
Dit is een spookgebied waar nooit iemand komt, en de werking ervan is onbegrijpelijk. Er is een koppeling met de portalen, maar die functioneren ook niet.
Wikipedia:Artikelen van de dag
Dit is het stukje bovenaan de kroeg dat iedereen negeert (maar wel veel ruimte inneemt). Hoewel het niet heel moeilijk is is het toch een beetje ingewikkeld.

Er hebben ook nog andere instrumenten bestaan om aandacht te vragen voor te verbeteren artikelen, zoals de in 2023 uitgefaseerde Wikipedia:Hitlist.

Overwegingen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Als je ergens over twijfelt dan heb je {{Twijfel}}, {{Bron?}} en zo nog wat meer. Ik heb die nog niet bij 'Kanalen die niet werken' neergezet, maar ik wil het ook niet aanraden. Met toelichting dat je beter zelf de bron kan opzoeken kan het misschien een plekje krijgen in het stappenplan.