Gebruiker:Haaftjlv/CambridgeAnalytica

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Cambridge Analytica (CA) is een particulier Amerikaans bedrijf dat datamining en data analyse combineert met strategische communicatie ten behoeve van publieke verkiezingsprocessen. Het bedrijf werd in het leven geroepen als een loot van haar Britse moederbedrijf SCL Group om te participieren in de Amerikaanse politiek.

Het bedrijf is voornamelijk gefundeerd door de familie van Robert Mercer, een Amerikaanse hedge-fund]] miljardair. In 2015 werd het bekend als het data analyse bedrijf dat aanvankelijk werkte in dienst van de presidentiele campagne van senator Ted Cruz.

In 2016, nadat Cruz's campagne was mislukt, begon CA te werken voor de presidentiele campagne van Donald Trump.

Het bedrijf houdt kantoor in New York City, Washington, D.C., en Londen.

Achtergronden en methoden[bewerken | brontekst bewerken]

SCL Group betitelt zichzelf als een wereldomvattend verkiezingsmanagement agentschap bekend vanwege betrokkenheid bij militaire disinformatie campagnes voor sociale media branding en kiezersbeinvloeding.

SCL’s betrokkenheid in het politieke domein wereld speelde zich eerst af in de ontwikkelingsomgeving, waar het werd gebruikt door militairen en politici om de publieke opinie en de politieke wil te bestuderen en te manipuleren. SCL claimt erin geslaagd te zijn om coups te ontketenen.

Volgens het Zwitserse "Das Magazin" zijn de methodes van data analyse van CA grotendeels gebaseerd op het academische onderzoekswerk van Michal Kosinski.

In 2008 ging Kosinski werken aan het Psychometrisch Centrum van de Cambridge University, waar hij toen met zijn medewerkers een profileringssysteem ontwikkelde dat gebruik maakt van algemene data, Facebook-likes en smartphone-data.

Hij toonde aan dat met een beperkt aantal "likes", drijfveren van mensen beter kunnen worden geanalyseerd dan vrienden of familieleden dat kunnen doen. En dat gerichte individuele psychologische beinvloeding van mensen een krachtig instrument is.

Toen SCL Group Cambridge Analytica in 2013 formeerde, trok het onderzoekers aan van Cambridge University. Vandaar de naam.

CA verzamelt data van kiezers door bronnen te benutten, zoals demografische gegevens, consumentengedrag, [[computer- en internetactiviteit en andere publieke en private bronnen. Volgens The Guardian, gebruikt CA psychologische data, ontleend aan miljoenen Facebook-gebruikers, grotendeels zonder medeweten en toestemming van die gebruikers.

Kritiek[bewerken | brontekst bewerken]

Privacy bezwaren[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebruik van persoonlijke data, verzameld zonder medeweten en toestemming van gebruikers om geavanceerde modellen van hun persoonlijkheden te bepalen roept ethische vragen en privacy bedenkingen op. CA opereert vanuit de Verenigde Staten; haar operaties zouden in Europa met zijn strenge privacy-regelgeving onwettig zijn.

Aangaande CA's gebruik van data van Facebook-gebruikers, stelde een woordvoerder van CA dat deze gebruikers toestemming gaven toen zij inlogden bij de provider. Van de zijde van Facebook wordt gesteld dat "het misleiden van mensen dan wel het misbruik van informatie" het beleid van Facebook schendt.

Waar CA-CEO suggereert dat data-analyse en individuele benadering de kiezers bevoordeelt als zij berichten ontvangen over onderwerpen die hen interesseren, zijn actiegroepen bezorgd dat prive informatie wordt verzameld, opgeslagen en gedeeld, terwijl individuen daarover in het duister gelaten worden of controle hebben.

Betrouwbaarheid van claims[bewerken | brontekst bewerken]

In december 2016, beweerde de Duitse krant Spiegel Online, hoewel het mogelijk is dat Cambridge Analytica's claims over haar invloed op de Brexit campagne en Donald Trump's presidentiele campagne kloppen, is hun juistheid niet afdoende bewezen. Opgemerkt dient te worden dat de claims werden gedan door de managers van het bedrijf, dat belang heeft om de stembusuitslagen te presenteren als het resultaat van hun betrokkenheid.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]


Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]