Gebruiker:Kameraad Pjotr/Uitleg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Op deze pagina vindt u veel voorkomende redenen waarom een artikel op de verwijderlijst geplaatst wordt. Niet alle redenen zijn hierin opgenomen, indien u een gedetailleerdere reden wilt, ga dan naar de verwijderlijst of vraag het aan de nominator. Voel u vrij om vragen te stellen op de overlegpagina.

Te kort, wb

Dit artikel is te kort om te passen in Wikipedia. Het artikel bevat minder dan 3 feiten en is dus te kort om er een beginnetje van te maken. Om het artikel te kunnen behouden, moet er meer informatie aan toegevoegd worden. Als het artikel niet uitgebreid wordt, dan wordt het ofwel verplaatst ofwel overgeplaatst naar het WikiWoordenboek.

Zie ook wb.
Zie ook Conventies.

Niet encyclopedisch (NE), weg

De nominator twijfelt of dit artikel voldoende relevant genoeg is om opgenomen te worden in wikipedia. Meestal gaat het om studentenverenigingen; kleine of onbekende bands; figuren met slechts kleine rollen of die maar enkele keren voorkomen in TV-series, computerspelletjes, boeken; vrij onbekende TV-series, computerspelletjes en boeken; allerlei trivialiteiten of onbekende personen. De regel is dat iets bekend moet zijn voor het op wikipedia terecht komt, niet door het op wikipedia terecht komt.

Zie ook ne.
Zie ook Relevantie.

Niet opgemaakt, opmaak, schrijfstijl, wiu, geen context

Het artikel is niet opgemaakt of geschreven volgens onze opmaakkundige richtlijnen. Dit is eenvoudig te verhelpen, het artikel dient opgemaakt of herschreven te worden volgens de conventies: onderwerp 1e maal in het vet, onderverdeling in alinea's, tussenkopjes, interne links. Ook dient een inleidende alinea geschreven te worden waarin het begrip kort wordt uitgelegd en een beetje context geschetst wordt (waarom is het onderwerp zo belangrijk, wat heeft het te betekenen, waar wordt het evt. voor gebruikt, enz.). Soms zal iemand vinden dat het artikel voldoende aangepast is om niet verwijderd te worden, maar dat het ook nog niet goed genoeg is. In dat geval zal waarschijnlijk het wikify-sjabloon erboven geplaatst worden. Dit wil zeggen dat het niet verwijderd zal worden, maar dat er nog aan gewerkt moet worden.

Zie ook tips.
Zie ook opmaak.

Schendt auteursrechten, auteur

Het artikel schendt auteursrechten, dwz. dat het niet vrijgegeven is onder de GNU FDL. Het artikel zal dan ook zeker verwijderd worden, tenzij het volledig wordt herschreven, volgens de conventies, zodat er zekerheid is dat de tekst vrij is van auteursrechten. Indien u echter de tekst zelf geschreven hebt of u hebt toestemming om de tekst te verspreiden onder de GNU FDL; dan moet u dat kenbaar maken middels een e-mail naar OTRS.

Zie ook auteur.
Zie ook auteursrechten.

Reclame, wervend geschreven, weg, zelfpromotie

Het artikel is geschreven vanuit een zeer wervende hoek, dwz. dat het leest als een folder. Soms wordt een artikel dat eigenlijk NE is, aangemerkt als reclame, omdat het in feite hier reclame betreft voor iets of iemand. Ook hier is de enige optie het herschrijven van het artikel conform de richtlijnen. Hier is de regel van NE ook van toepassing, namelijk dat iets bekend moet zijn voor het op wikipedia komt, niet door het op wikipedia komt.
Zelfpromotie is nog een andere zaak, meestal gaat het hier om artikels die meestal NE zijn, maar die ook nog geschreven zijn door het onderwerp zelf, zoals een artiest die over zichzelf schrijft of een zegsman van een vereniging die over die vereniging schrijft. Zulke artikels worden meestal verwijderd, omdat ook dit indruist tegen de NE-regel; namelijk dat iets bekend moet zijn voor het op wikipedia komt, niet door het op wikipedia komt.

Zie ook reclame.
Zie ook conventies.