Gebruiker:Krisgrotius/Uitgelichte artikels/08

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ibrahim Rugova

Ibrahim Rugova (Cerrcë, 2 december 1944Pristina, 21 januari 2006) was een Kosovaars-Albanees schrijver en politicus. Hij was president van Kosovo en de leider van zijn in die regio leidende politieke partij, de Democratische Liga van Kosovo (LDK).

Rugova viel op doordat hij altijd een zijden sjaal en een metalen bril droeg. De sjaal stond symbool voor de onderdrukking van Kosovo door Servië. Rugova liet weten de sjaal pas niet meer te dragen wanneer de bevolking van Kosovo vrij en onafhankelijk zou kunnen beslissen over de eigen toekomst.

In 1992 werd Rugova tot president van Kosovo verkozen. Deze verkiezingen werden niet erkend door de toenmalige Joegoslavische regering. Rugova predikte een geweldloze strijd voor een onafhankelijk Kosovo voor de Albanese bevolking waaruit Kosovo voor het merendeel bestaat. Vóór zijn carrière als politicus was Rugova schrijver en uitgever.

In 1998 werd Rugova voor zijn vreedzame inspanningen onderscheiden met de Sacharov-prijs voor de vrijheid van meningsuiting. In 1989 richtte hij de LDK op. Hij genoot grote steun van de Albanese bevolking.(Lees verder)