Gebruiker:Maartenschrijft/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Energiedranken in een supermarkt in Los Angeles, Verenigde Staten.

Een energiedrank (Energy Drink) is een drank die een stimulerende werking op mensen kan hebben. Er zijn twee soorten energiedrankjes: de zogenaamde sportdrankjes en drankjes die bedoeld zijn voor het verbeteren van fysieke en mentale prestaties, hoewel deze werking soms wordt betwist. Dit artikel gaat over deze laatste categorie die vrijwel altijd onder de aanduiding 'Energy Drink' wordt verkocht en waarvan een blikje een hoeveelheid cafeïne en soortgelijke bestanddelen bevat die vergelijkbaar is met koffie.

Naar energiedrank is een grote vraag. De omzet van merken als Monster, Burn en Red Bull nam (in België) al 5 jaar lang jaarlijks met 10 procent toe tot 2010 en er komen almaar meer merken bij. De marketing richt zich met name op jonge consumenten.[1] Na 2010 heeft vrijwel iedere Nederlandse supermarkt wel een eigen huismerk (of een ander goedkoop merk) alsmede sommige drogisterijketens. Red Bull wordt het meest verkocht in de horeca en bij benzinestations, snackbars, frisdrankautomaten en dergelijke. In de supermarkt of drogist zijn de andere merken, met name de goedkopere, de meest verkochte energiedrankjes. De goedkopere huismerken zijn in de winkel vaak 1/3 van de prijs van Red Bull. Bullit (ook van Red Bull) zit in een prijsklasse tussen de goedkope en dure blikjes in.

Marketing[bewerken]

Het Red Bull Racing F1-team.
Energiedranken tussen ijsthee en vruchtendranken.

Fabrikanten van energiedranken benadrukken het oppeppende effect dat de dranken hebben. Alertheid en scherpte maar ook een gevoel van euforie worden toegeschreven aan de ingrediënten. Populaire artiesten, TV-persoonlijkheden en spectaculaire sporten worden gesponsord door met name Red Bull en Monster Energy. Taurine en ginseng zouden een positief effect hebben op de gezondheid. Energiedranken worden in de supermarkten in Nederland en België dan ook naast ijsthee en vruchtendranken of zelfs water in de schappen geplaatst.

Ingrediënten[bewerken]

Deze lijst bevat de ingrediënten die in de meeste energiedranken voorkomen.

Ingrediënt Hoeveelheid ADH
Kinderen (13-18) Volwassenen
Water Verschilt per product, meestal tussen 250 en 500 ml. 1,5 tot 2 l.
Suiker 105 à 149 gr/l, vergelijkbaar met frisdranken. Geen officiële aanbeveling in Nederland en België. Advies is om minder dan 10% van de calorieinname uit mono- en disachariden te halen.
Acesulfaam-K
Aspartaam
Sucralose
(Diet- of lightvarianten)
Zoetstoffen worden niet door het lichaam opgenomen. In "normale hoeveelheden" leveren ze geen gezondheidseffecten op. Mensen die lijden aan fenylketonurie (PKU) dienen aspartaam te vermijden.
Cafeïne 300 - 320 mg/l. Niet méér dan 1 cafeïnerijke consumptie per dag. 500 mg, waarvan maximaal 400 mg afkomstig van cafeïnerijke consumpties.
Taurine of glucuronolacton 400 mg/l. Geen aanbeveling.
Bronnen, noten en/of referenties
  1. (nl) Tom van der Meer - 'Verbied verkoop energydrinks aan jeugd EVMI - 31 augustus 2010

Energiedrank[bewerken]