Gebruiker:Marjoline/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is het persoonlijke kladblok van Marjoline.
Een kladblok is een subpagina van iemands gebruikerspagina. Het dient als testruimte voor de gebruiker en om nieuwe artikelen of langere toevoegingen aan bestaande pagina's voor te bereiden.

Let op: je kladblok opslaan gaat met de knop 'publiceren'. De pagina wordt daarmee nog niet in de openbare encyclopedie geplaatst en blijft een kladpagina. De kladblokpagina is wel zichtbaar (voor iedereen die wat meer van Wikipedia) en mag dus geen onoorbare dingen te bevatten.

Het is, ook in een kladblok, uitdrukkelijk niet toegestaan om zonder toestemming auteursrechtelijk beschermd materiaal van derden te publiceren.
Enkele handige links: Spiekbriefje | Snelcursus

Andere testplaatsen: De algemene zandbak | De probeerpagina van de snelcursus | De sjabloonzandbak

Let op! Versie 02 augustus 2017.


DiEM 25
Marjoline/Kladblok
Geschiedenis
Opgericht 2016-02-09
Oprichter Yanis Varoufakis en Srećko Horvat
Type Pan-Europese politieke beweging
Doel Democratie terugbrengen in Europa
Motto Europe must democratise, or else it will disintigrate
Aantal leden 3.000 in Nederland, 63.000 in Europa
Media
Website https://diem25.nl


Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

Het ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

De Democracy in Europe Movement 2025, of DiEM25, is een Pan-Europese politieke beweging opgericht in 2015 door voormalig Grieks minister van financiën Yanis Varoufakis. De beweging is officieel voorgedragen met een ceremonie op 9 februari 2016 in het Volksbühne theater in Berlijn [1]en op 23 maart datzelfde jaar in Rome[2]

Doelstelling[bewerken | brontekst bewerken]

De beweging stelt zich tot doel de bestaande instituties van de Europese Unie te hervormen en een volwaardige democratie met een soeverein parlement te creëren dat de zelfbeschikking van ieder land respecteert en de macht deelt met nationale parlementen, regionale parlementen en gemeenteraden".

Standpunten[bewerken | brontekst bewerken]

De beweging heeft ten doel het idee van Europa als een unie van mensen, geregeerd met behulp van democratisch verkregen toestemming, nieuw leven in te blazen. Volgens DiEM25 gaat de Europese Unie richting een superstaat geregeerd door technocraten die bevelschriften uitdelen. De beweging beargumenteert dit met acht voorbeelden van bestuur die geschiedt onder dwang in plaats van met instemming. Eerstgenoemde zijn de "stoottroep inspectiediensten en de Troika die deze samen met ongekozen ‘technocraten’ van andere internationale en Europese instanties gevormd hebben". De beweging noemt het opkomende extremistische nationalisme van sommige nieuwe politieke partijen en de Brexit en Grexit staatsinitiatieven om te vertrekken, als bewijs voor de nakende Europese breuk. In een videoboodschap die Varoufakis gaf aan El País toen hij Madrid bezocht, herhaalde hij deze bewering en noemde hij de Brexit speciale tegemoetkomingen toegekend door de EU aan het VK in februari 2016 ter illustratie van het uiteenvallen.

In mei 2017 kondigden Yanis Varoufakis en Srećko Horvat aan dat DiEM25 de eerste transnationale politieke partij zou vormen, met de bedoeling om mee te doen aan de Verkiezingen voor het Europees Parlement van 2019. Varoufakis maakte bekend dat de beweging in sommige landen zou samenwerken met nationale partijen die het eens zijn met de standpunten van DiEM25, zoals Razem in Polen of Alternativet in Denemarken en dat ze in andere landen zou kunnen besluiten om afzonderlijk mee te doen.

Organisatie[bewerken | brontekst bewerken]

DiEM25 wordt geleid door een Coordinating Collective bestaande uit 12 leden en dat gecontroleerd wordt door een Advisory Board van bekende persoonlijkheden. Op lokaal niveau wordt DiEM25 vertegenwoordigd door de DiEM Spontaneous Collectives (DSCs).

Prominente leden[bewerken | brontekst bewerken]

Meer informatie[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Europa Categorie:Economie van de Europese Unie‎

  1. "Yanis Varoufakis: EU no longer serves the people", The Guardian, 9 February 2016.
  2. https://www.opendemocracy.net/can-europe-make-it/diem25/democracy-in-europe-diem25-in-rome-with-yanis-varoufakis