Gebruiker:McSmit/Guimarães (Portugal)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Guimarães
Gemeente in Portugal Vlag van Portugal
Stadsvlag
Stadswapen
Locatie van Guimarães
Situering
District Braga
Algemeen
Oppervlakte 242 km²
Inwoners
(31 december 20051)
162.234
(659,4 inw./km²)
Portaal  Portaalicoon   Portugal

Guimarães is een plaats en gemeente in het Portugese district Braga. De gemeente heeft een totale oppervlakte van 242 km2 en telde 159.576 inwoners in 2001.

De stad Guimarães telt ongeveer 50.000 inwoners.

Het kasteel van Guimarães

Cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Het historische centrum van Guimarães werd in 2001 door de UNESCO tot cultureel werelderfgoed verklaard, vanwege de historische monumenten uit de Middeleeuwen.

De universiteit van Minho heeft naast een campus in Braga (Campus de Gualtar) ook een campus in Guimarães (Campus de Azurém)

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Multiusos

Jarenlang speelde Vitória Sport Clube in de hoogste voetbalcompetitie van Portugal, maar na een zeer slechtst seizoen in 2005-2006 degradeerde de club naar de tweede liga (Liga de Honra). Vitória SC wordt door de Portugezen meestal Vitória de Guimarães genoemd om onderscheidt te maken met Vitória FC, een voetbalclub uit Setúbal.

Guimarães huisvest ook een groot sportcomplex Multiusos genaamd. De hal heeft vaste en uitschuiftribunes en biedt ruimte aan circa 3000 toeschouwers. In de zomer van 2006 werd in dit complex de Europese Studenten Kampioenschappen Basketbal georganiseerd. Naast sportevenementen worden er ook concerten georganiseerd.

http://en.wikipedia.org/wiki/Guimar%C3%A3es

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Guimarães op Wikimedia Commons.