Gebruiker:Melvinvk/Kladblok2

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
HAL Allergy BV
Hoofdvestiging aan de J.H. Oortweg 15-17 te Leiden
Eigendom Droege Group[1]
Rechtsvorm Besloten vennootschap
Oprichting 1959
Voorganger(s) Haarlems Allergenen Laboratorium
Oprichter(s) Dr. Johan Kuijper
Bestuur Florian Rösch
Dr. Eize de Boer
Land Vlag van Nederland Nederland
Hoofdkantoor Bio Science Park, Leiden
Werknemers 110 (2008)[2]
Dochteronderneming HALIX
Producten Immuuntherapieën
Sector Biological
Industrie Farmaceutische industrie
Website Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Economie
Geneeskunde

HAL Allergy is een Nederlands biofarmaceutisch bedrijf gevestigd in Leiden.[3] HAL Allergy begon in 1959 Haarlem als het Haarlems Allergenen Laboratorium. De activiteiten toen waren het ontwikkelen van immunotherapieën voor allergenen bij de behandeling van allergieën.[4] Dit is hedendaags nog steeds een kernactiviteit van het bedrijf.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

HAL Allergy werd in 1959 opgericht door Dr. Johan Kuijper als het Haarlems Allergenen Laboratorium.[5] HAL ontdekte in 1959 dat in huisstof zich de huisstofmijt ophoudt, dit verklaarde de symptomen van de hiernaar vernoemde huisstofmijtallergie.[5]

In de jaren 1970 groeide HAL Allergy uit tot een middelgroot laboratorium en breidde het uit naar de Duitse markt. Aanvankelijk ontwikkelde het test uit waarmee kon getest worden op patiënten allergisch waren voor bepaalde allergenen. Later volgde behandelmethodes voor deze allergieën. Zo ontwikkelden zij in 1990 een behandelmethode tegen berkenpollen en in 1998 een tegen wespengif. Door de groei van het bedrijf en een vraag naar extra capaciteit verhuisde het in 2009 naar het Bio Science Park in Leiden[6], waar een GMP-productievestiging werd gebouwd naar ontwerp van JHK Architecten.[2] De nieuwbouwvestiging van HAL Allergy bestaat uit een 3.000 m2 grote productiefaciliteit en 2.700 m2 aan kantoor en laboratoria.[7]

Het motto van het bedrijf is om de kwaliteit van leven van zijn patiënten te verbeteren door biofarmaceutische producten te leveren voor behandeling van allergieën.

In 2012 werd dochterbedrijf HALIX opgezet als contractfabrikant (Contract Development Manufacturing Organization). Deze dochteronderneming houdt zich bezig met de productie van biotechnologische producten en beschikt over licenties voor klinische en commerciële vervaardiging van biologicals.

Producten[bewerken | brontekst bewerken]

  • producten bestemd voor allergie-immunotherapie is het grootste aandeel van HAL Allergy's omzet en bestaat uit de volgende type producten:
    • Sublinguale immunotherapie (SLIT). Een op sublinguale toediening gebaseerde allergievaccin, op de markt gebracht onder verschillende merknamen waaronder SUBLIVAC. Deze productgroep omslaat producten tegen verschillende allergenen en combinaties daarvan, waaronder pollen, schimmels, mijten en huisdieren.
    • Subcutane immunotherapie (SCIT). Een op een injectie gebaseerd allergievaccin, op de markt gebracht onder verschillende merknamen waaronder PURETHAL en VENOMENHAL. Deze productgroep omslaat producten die weerstand bieden tegen de meest voorkomende allergenen zoals pollen, schimmels, mijten, huisdieren, bijen en wespen. De bovengenoemde allergie-immunotherapieproducten zijn gezuiverd en afkomstig van natuurlijke bronnen.

Sponsoring[bewerken | brontekst bewerken]

HAL Allergy is een van de hoofdsponsoren van de European Academy of Allergy and Clinical Immunology (EAACI).

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Laboratorium Categorie:Nederlands bedrijf