Gebruiker:PAvdK/Kladblok/Hongaarse zinsbouw

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is het persoonlijke kladblok van PAvdK/Kladblok.
Een kladblok is een subpagina van iemands gebruikerspagina. Het dient als testruimte voor de gebruiker en om nieuwe artikelen of langere toevoegingen aan bestaande pagina's voor te bereiden.

Let op: je kladblok opslaan gaat met de knop 'publiceren'. De pagina wordt daarmee nog niet in de openbare encyclopedie geplaatst en blijft een kladpagina. De kladblokpagina is wel zichtbaar (voor iedereen die wat meer van Wikipedia) en mag dus geen onoorbare dingen te bevatten.

Het is, ook in een kladblok, uitdrukkelijk niet toegestaan om zonder toestemming auteursrechtelijk beschermd materiaal van derden te publiceren.
Enkele handige links: Spiekbriefje | Snelcursus

Andere testplaatsen: De algemene zandbak | De probeerpagina van de snelcursus | De sjabloonzandbak


P.A. van der Knaap (overleg) (Navigatie)

Goeiemiddag. Het is vandaag 4-05-2024

Hongaarse zinsbouw of syntaxis[bewerken | brontekst bewerken]

Woordgroepen[bewerken | brontekst bewerken]

Voor bepalingen geldt in het Hongaars dat men eerst het meest significante weergeeft, terwijl een verdere precisering of detaillering consequent later volgt. Voorbeelden daarvan zijn de datums en de persoonsnamen.

In een datum schrijft men eerst het jaartal, dan de maand en dan de dag.

Voorbeeld: voor 27 mei 1973 schrijft men 1973 május 27., 1973.V.27. of 1973.05.27. (de punt achter de dag betekent dat het om een rangtelwoord gaat) en zegt men ezerkilencszázhetvenhárom majus huszonhetedike.

Persoonsnamen bestaan in het Hongaars uit een voor- en een achternaam. Aangezien de voornaam een nadere precisering is bij een achternaam, aangezien een individu een groter detail is dan een familie, staan persoonsnamen vanuit Nederlands gezichtspunt in "omgekeerde" volgorde. Dit doet men in beginsel alleen voor Hongaarse namen maar niet voor niet-Hongaarse namen: Johan Cruijff heet ook zo in het Hongaars.

Voorbeeld: Béla Bartók heet in het Hongaars Bartók Béla.

Enkelvoudige zinnen[bewerken | brontekst bewerken]

Vragen, die bevestigend of ontkennend beantwoord kunnen worden, de beslissingsvragen, hebben een aparte intonatie, waardoor ze zich onderscheiden van andere zinnen, zoals vragen met een vraagwoord en stellende zinnen.

Antwoorden op beslissingsvragen kunnen zijn Igen = Ja, Nem = Nee, maar zijn vaker een aanpassing van het oorspronkelijke gezegde.

Voorbeeld: Mész a pékhez? = Ga je naar de bakker? Mogelijke antwoorden: Megyek / Igen, megyek / Nem megyek / Nem, nem megyek = Ik ga / Ja ik ga / Ik ga niet / Nee, ik ga niet.

Bij een beslissingsvraag waar het werkwoord een voorvoegsel bevat, bestaat het bevestigende antwoord gewoonlijk uit alleen het voorvoegsel.

Voorbeeld: Elovastad azt a cikket? = Heb je dat artikel uitgelezen? Bevestigend antwoord: El / Elovastam / Igen, elovastam = Ja, ontkennend antwoord: Nem olvastam el / Nem, nem olvastam el = Neee, ik heb het niet uitgelezen.

De focus in een zin heeft, net als in het Nederlands, invloed op de woordvolgorde.

samengestelde zinnen[bewerken | brontekst bewerken]