Gebruiker:Patrick/kaartlezers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hieronder gaat het over kaartlezers voor de trein.

Tabel[bewerken | brontekst bewerken]

Vervoerder/regio Leverancier Informatie Afbeelding
NS Thales Chipkaartlezer gecombineerd met barcodelezer. Ze komen alleen voor bij poortjes die gesloten zijn of waar dat binnenkort gaat gebeuren. Ze worden vooral gebruikt voor de brede NS poortjes, maar in Alm ook voor de normale.[1] Hier met:

<datum> <tijd>


Uitchecken[2]


Scan ticket


NS Thales Chipkaartlezer zonder barcodelezer, voor de normale en de brede poortjes.[1]
NS Thales Chipkaartlezer op een paal.[1] Hier, in rusttoestand, staat een signaallamp aan en op het scherm staat:

<datum> <tijd>


In-/uitchecken

............................................<NS-logo>


In de anti-passback-tijd verschijnt "U bent al in/uitgecheckt".

Connexxion Thales Hetzelfde type als de NS gebruikt, maar met andere schermteksten en -kleuren, en andere geluiden.
Arriva, Noordelijke Nevenlijnen ERG Arriva geel (ouder type).
Arriva, Noordelijke Nevenlijnen PRODATA Arriva rood. Hier met:[3]

<datum> <tijd>
<stationsnaam voluit>
DIENST GEOPEND


Arriva, Vechtdallijnen PRODATA Arriva blauw.
Arriva / Breng, Achterhoek PRODATA Arriva/Breng (rood). Hier met:

<stationsnaam voluit>


WELKOM

PRESENTEER UW KAART


<datum> <tijd>


Arriva, MerwedeLingelijn ERG Arriva metaalkleurig. Afgezien van de kleur dezelfde als die van Veolia en Syntus. Zwarte tekst op witte L-rechthoek bovenaan blauwpaarse P-rechthoek.
Veolia ERG Veolia (wit). Afgezien van de kleur dezelfde als die van Arriva (MerwedeLingelijn) en Syntus.
Syntus ERG Syntus (metaalkleurig). Afgezien van de kleur dezelfde als die van Arriva (MerwedeLingelijn) en Veolia. Witte L-rechthoek bovenaan blauwpaarse P-rechthoek.

Ter vergelijking met NS-poortjes het volgende. Op metropaaltjes en -poortjes staat niet altijd duidelijk de vervoerder aangegeven, of deze valt niet op als men zijn aandacht richt op het scherm. Op het scherm staat in rust "HOUDT UW KAART VOOR DE LEZER", maar niets expliciets over de vervoerder. De metropaaltjes en -poortjes zijn te herkennen aan het smallere/lagere scherm van twee regels met grote letters, met daaronder vier rechthoekjes in twee groepjes van twee (waarbij twee van de rechthoekjes een groen en rood lampje zijn).

Vervoerder/regio Leverancier Informatie Afbeelding
GVB- en RET-poortjes Thales OV-chipkaartlezer van Thales die wordt gebruikt voor de metropoortjes.
Arriva- en NS-kaartlezer bij de voetgangersbrug te Groningen
NS- en Connexxion-kaartlezer te Amersfoort
NS- en Syntus-kaartlezer op het eilandperron te Hengelo
NS- en Veolia-kaartlezer op het eilandperron te Maastricht

Benamingen[bewerken | brontekst bewerken]

Andere benamingen voor de kaartlezers:

  • In- en uitcheckautomaat
  • CICO (ook geschreven als CiCo of cico, van check-in/check-out)
  • TLS spreekt in zijn Algemene Voorwaarden OV-chipkaart over transactieapparatuur (naast oplaadapparatuur).

De site www.ov-chipkaart.nl en de meeste vervoerders spreken over kaartlezer, soms met de vervoerder als voorvoegsel, zoals in NS-kaartlezer. Oplaad- en ophaalautomaten worden geen kaartlezer genoemd, zodat er geen verwarring mogelijk is; bovendien wordt hun kaartlees-/schrijfgedeelte meestal niet apart benoemd. De term saldolezer wordt gebruikt voor een apparaat dat alleen kan lezen, en dan het saldo weergeeft, en vaak ook de op de kaart opgeslagen transacties. Ondanks de algemene gebruikte term kaartlezer "leest" het apparaat niet alleen, het "schrijft" ook: het verandert gegevens op de kaart.

Inleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Een groene lamp aan de bovenzijde van het apparaat geeft aan dat de lezer in werking is, een rode dat deze buiten werking is. Bij succesvol in- en uitchecken knippert de groene lamp even en is één luide piep bij inchecken en twee luide piepen bij het uitchecken te horen. Bij weigering knippert de rode lamp en zijn drie harde piepen (hoog - laag - hoog) te horen.

De kaartlezer kan verschillende teksten weergeven. In ruststand meestal een tekst in de trant van: "In- en uitchecken" of "Houdt uw kaart voor de lezer". Sommige vervoerders hebben dezelfde kaartlezers in het voertuig als de NS op de palen op de station gebruikt (zie kopje palen). Bij sommige vervoerders gaat even een groene lamp branden bij in- en uitchecken en een kort zacht piepje. Bij weigering gaat dan even een rood lampje branden en is een dubbele pieptoon te horen van een andere toonhoogte dan bij een geslaagde in- en uitcheck.

De kaartlezer bevestigt niet altijd expliciet dat het om inchecken gaat, of uitchecken, hoewel het belangrijk is voor de reiziger dat hier geen misverstand over bestaat, met het oog op een eventuele mogelijkheid een fout te herstellen en/of vervolgfouten te vermijden. Soms wordt bij inchecken "goede reis" en bij uitchecken "tot ziens" getoond. Als dit niet wordt getoond dan is het meest kenmerkende verschil tussen het scherm bij in- en uitchecken bij veel vervoerders de vermelding van de ritprijs en het eindsaldo bij uitchecken. Bij de Arriva trein worden echter ook bij inchecken twee bedragen getoond: het instaptarief en het tijdelijke nieuwe saldo.

Voor het treinvervoer hebben Arriva en Breng gemeenschappelijke kaartlezers. Er komt ook een proef in Amersfoort.

Er zijn verschillende soorten kaartlezers in omloop, maar sommige vervoerders gebruiken hetzelfde model. Alle vervoerders hebben echter hun eigen software in de betreffende kaartlezer. Ieder exemplaar hoort, ook als het niet in een voertuig geplaatst is, exclusief bij een bepaalde vervoerder en vervoerwijze; uitzondering is dat Arriva en Breng voor de trein gemeenschappelijke kaartlezers hebben; verder vallen NMBS en DB op Nederlandse trajecten voor het OV-chipkaartsysteem onder NS. De vervoerder wordt meestal aangegeven op het scherm of door een logo op het paaltje.

Het bedrijf dat voorheen de software in de kaartlezer verzorgde was Vialis, maar deze heeft deze tak die dat deed verkocht aan Thales die nu hier verantwoordelijk voor is (beide bedrijven zitten in Houten naast elkaar aan de Vleugelboot). De kaartlezers van Thales worden gemaakt in China.

De palen van de NS en Connexxion zijn van hetzelfde type, evenals de palen van Arriva (MerwedeLingelijn), Syntus en Veolia. De software verschilt echter per vervoerder.

De kaartlezers op palen zijn voor zowel in- als uitchecken: wanneer men de kaart hiervoor houdt terwijl men niet is ingecheckt bij de betreffende vervoerder dan wordt dit opgevat als incheckhandeling; wanneer men wel is ingecheckt bij de betreffende vervoerder dan wordt het opgevat als uitcheckhandeling. Een kaartlezer aan de buitenzijde van een poortje (de zijde buiten het OV-chipkaartgebied) is voor inchecken, en een kaartlezer aan de binnenzijde (de zijde binnen het OV-chipkaartgebied) voor uitchecken. Daardoor kan men bij een poortje uitchecken zonder te zijn ingecheckt. Hierbij wordt de tekst 'Uitgecheckt' gemeld en wordt het instaptarief als ritprijs getoond.

Bij de kaartlezers van NS is er alleen een anti-passback-tijd (100 seconden) bij dezelfde kaartlezer en alleen zolang niemand anders hem gebruikt, en alleen bij uitchecken na inchecken. Bij Arriva/Breng is de wachttijd altijd 1-2 minuten, bij Syntus, Veolia en Connexxion 2-3 minuten.

Als het in- of uitchecken niet lukt maar de kaartlezer wel reageert dan kan de reactie een weigering zijn (bijvoorbeeld bij een ongeldige kaart, een te laag saldo, of i.v.m. de anti-passback-tijd) of een uitnodiging om het opnieuw te proberen (bijvoorbeeld als de kaart te kort voor de kaartlezer wordt gehouden). In de anti-passback-tijd verschijnt "U bent al in/uitgecheckt", dus zonder te laten weten welke van de twee van toepassing is.

Als de handeling wel geaccepteerd wordt moet men nog wel attent zijn op de mogelijkheid dat men bedoelde in te checken maar heeft uitgecheckt, of omgekeerd, of dat men bij de verkeerde vervoerder heeft ingecheckt.

Als men op een station niet meer weet of men al (of nog) is ingecheckt, en/of indien ingecheckt, niet meer weet hoe laat (van belang voor de 30- en 60- minutenregel en de 6-uursregel, en als men twijfelt of men wel in de daluren heeft ingecheckt) kan men dit bij een kaartautomaat of AVM (niet een AVM Light) nakijken. Soms is er echter niet zo'n automaat, maar alleen een kaartlezer. Het is op zo'n station niet rechtstreeks mogelijk de status van de kaart (al of niet ingecheckt) te weten te komen. Als men na aankomst niet meer weet of men al heeft uitgecheckt kan men de kaart nogmaals presenteren. Als men wel al had uitgecheckt zal men hierbij inchecken. Bij NS kan men dan gelijk bij een andere kaartlezer weer uitchecken, bij andere vervoerders moet men 3 minuten wachten. Als men voor vertrek niet meer weet of men al heeft ingecheckt kan men de kaart nogmaals presenteren. Als men wel al had ingecheckt zal men hierbij uitchecken. Bij NS kan men dan gelijk bij een andere kaartlezer weer inchecken, bij andere vervoerders moet men 3 minuten wachten. Een en ander kan men bij andere vervoerders dan NS dus het beste ruim voor vertrek van de trein doen. Als men een dalurenkaart heeft en niet meer weet of men al heeft ingecheckt, of twijfelt of men wel in de daluren heeft ingecheckt, en de spits is inmiddels aangebroken dan wordt het lastiger: als men wel in de daluren heeft ingecheckt verliest men deze gunstige status door dit te controleren. Men kan dan eventueel op zoek gaan naar een AVM ergens in het dorp. Wel moet men dan denken aan de 30-minutenregel.

Uitchecken is niet mogelijk als het saldo niet toereikend is. Men moet dan eerst het saldo opladen, en dan alsnog uitchecken. Op een station met gesloten poortjes staat voor dit doel een platte NS-kaartautomaat binnen de poortjes. Indien men niet uitcheckt vóór 4 uur de volgende dag is men in ieder geval het zg. "vast bedrag" als ritprijs verschuldigd; dit is gelijk aan de maximale ritprijs vol tarief eerste of tweede klas, afhankelijk van wat men als standaardklasse heeft ingesteld bij het activeren van reizen op saldo bij NS. Los van het saldo op de kaart heeft men in dat geval dus ook een schuld. Indien niet wordt uitgecheckt is er achteraf alsnog sprake van een niet geldig vervoerbewijs. Hiervoor kan aanvullend de boete voor het reizen zonder geldig vervoerbewijs worden opgelegd.

Geluids- en lichtsignalen[bewerken | brontekst bewerken]

De kaartlezer heeft een scherm met in rusttoestand een tekst, en bij in- en uitchecken specifiekere teksten. Naast deze teksten staat er in rusttoestand soms een signaallamp aan en zijn er bij (poging tot) in- en uitchecken geluids- en lichtsignalen. Deze laatste zijn zowel voor de reiziger zijn als voor controlerend en assisterend personeel in de buurt.

In rusttoestand geeft een groene lamp bij NS aan dat de kaartlezer in werking is, een rode dat hij buiten werking is. Bij succesvol in- en uitchecken bij NS knippert de groene lamp even. Bij weigering knippert de rode lamp. Bij Connexxion geldt hetzelfde.

Bij NS is er één piep bij inchecken en twee bij uitchecken; bij Connexxion ook bij uitchecken maar één. Er zijn plannen om dit in 2014 meer uniform te maken. Als de anti-passback-tijd nog niet verstreken is klinken er drie luide tonen in twee toonhoogtes. Bij Connexxion geldt hetzelfde (de achtergrondkleur van het scherm is daarbij rood); bij Veolia is het geluidssignaal minder indringend, maar licht er links van het scherm een rode rechthoek op, en onder het scherm een rood kruis.

Schermteksten[bewerken | brontekst bewerken]

Bij inchecken wordt noch het instaptarief, noch het nieuwe saldo getoond.

NS[bewerken | brontekst bewerken]

Bij NS staat zowel bij poort als paal tussen datum / tijd en logo het volgende.

Bij inchecken bij NS toont het scherm op de eerste regel (de afgescheiden regel met de datum en de tijd niet meegeteld) "Ingecheckt" of "Overstap OK" (dit laatste bij inchecken binnen 35 minuten na uitchecken bij NS, uitgezonderd "Inchecken geannuleerd" of uitchecken na meer dan 6 uur na laatste inchecken, en ook bij inchecken na uitchecken bij een andere treinvervoerder), vervolgens op de tweede regel het eventueel van toepassing zijnde abonnement, op de derde regel de klasse en op de vierde regel het eventuele kortingspercentage; bij 100% korting wordt vermeld "Gratis". Bij inchecken in de spitsuren wordt een dalurenabonnement toch vermeld, ook al geeft dat dan geen korting. Voor de bevestiging van bijvoorbeeld het vrij reizen moet in dat geval alleen gekeken worden naar het woord "Gratis". Het saldo wordt niet vermeld, uit het succesvol inchecken kan men slechts opmaken dat het saldo daarvoor voldoende is.

Bij inchecken in de spitsuren wordt een dalurenabonnement toch vermeld, ook al geeft dat dan geen korting. Voor de bevestiging van bijvoorbeeld het vrij reizen moet men dus niet daar naar kijken maar naar het "gratis". Het saldo wordt niet vermeld, uit het succesvol inchecken kan men slechts opmaken dat het saldo daarvoor voldoende is. Bij vrij reizen met de nieuwe NS-abonnementen wordt niet alleen de ritprijs van € 0,00 maar ook "gratis" vermeld, en ook weer het abonnement.

Bij uitchecken wordt vermeld "Uitgecheckt" of "Inchecken geannuleerd" (dit laatste bij uitchecken op hetzelfde station binnen 60 minuten na inchecken). Bij vrij reizen met de nieuwe NS-abonnementen wordt niet alleen de ritprijs van € 0,00 genoemd, maar ook weer onderaan "Gratis" vermeld, en daarboven weer het abonnement.

De palen hebben een zwart scherm met witte letters, zodra er wordt in- of uitgecheckt wordt het scherm wit met zwarte letters. Bij foutief inchecken wordt het scherm geel of rood.

Het is belangrijk voor de reiziger dat er geen misverstand over bestaat of het om inchecken gaat of uitchecken, met het oog op een eventuele mogelijkheid een fout te herstellen en/of vervolgfouten te vermijden. Nog een verschil tussen het scherm bij in- en uitchecken is dat bij uitchecken de ritprijs en het eindsaldo vermeld worden.

Deze teksten zijn zwart op wit.

Bij een weigering klinkt een indringend 3-tonig geluid en is de tekst zwart op geel.

Connexxion[bewerken | brontekst bewerken]

Het scherm heeft net als bij NS een bovenste strook met datum en tijd. In rusttoestand toont het scherm verder "In-/Uitchecken" zoals bij NS-paaltjes, ook hier in wit op een zwarte achtergrond. Connexxion bevestigt het inchecken met "In OK", maar geeft bij inchecken met Dal Vrij in de daluren alleen "Dal Vrij" en niet "Gratis". Verder staat er de datum tot wanneer het product geldig is. Connexxion bevestigt het uitchecken met "Uit OK". Deze teksten zijn zwart op groen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]