Gebruiker:Pierpao/sandbox

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Gijsbert de Hondecoeter of d'Hondecoeter (Utrecht?, 1604 – Utrecht, 29 augustus 1653) was een Nederlands kunstschilder. Hij was de zoon van Gillis Claesz. de Hondecoeter en vader van de succesvolle Melchior de Hondecoeter.

Gijsbert de Hondecoeter groeide op in Amsterdam. Nadat hij was afgewezen door Anna Spierinx verhuisde hij naar Utrecht. (Zijn vader, die in 1628 met de veel jongere Anna Spierinx trouwde, had een aantal jaar in die stad gewerkt, en kennis gemaakt met de maniëristische richting die de Utrechtse schilders rond 1590 insloegen). In 1627 werd hij lid van het Sint-Lucasgilde in Utrecht, (samen met zijn neef Gillis uit Delft?). In 1631 trad hij in het huwelijk met Maria Hulstman. Hij werkte met zijn zwager Jan Baptist Weenix toen die in 1647 uit Rome terugkeerde.

Gijsbert de Hondecoeter schilderde landschappen, vaak gestoffeerd met dieren. Vooral zijn vroege werken staan sterk onder de invloed van de Vlaamse landschapstraditie. Vanaf ca. 1630 ging hij sterk tonalistisch werken, zoals Jan van Goyen in die tijd deed. Ook de werken van Adam Elsheimer hebben, via de Utrechtse graveur Hendrick Goudt, invloed gehad op zijn werk. Zijn werk is zelden dramatisch.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

See also[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Joseph Smit op Wikimedia Commons.

Gijsbert d'Hondecoeter (1604 - 1653), was a Dutch landscape and animalier painter. [1]

Biography[bewerken | brontekst bewerken]

Hondecoeter belonged to a family of painters. His father was Gillis d'Hondecoeter and his son was Melchior d'Hondecoeter. Hondecoeter primarily painted works of barnyard fowl. Some of his works can be found at the Rijksmuseum Amsterdam. He became a member of the Guild of St. Luke in Utrecht in 1629.[2] After he died in 1653, his brother-in-law and artist Jan Baptist Weenix continued the training of his son Melchior.

  1. Gijsbert d'Hondecoeter Dates/Family connection. Geraadpleegd op 17 mei 2010.
  2. Gijsbert Gillisz d'Hondecoeter in the RKD