Gebruiker:Puck Sophie Lingbeek/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Nicoline van Harskamp (Hazerswoude, 1975) is een Nederlands kunstenaar en professor Performative Arts aan de University of Fine Arts München.[1] In de vorm van performances, installaties en videokunst onderzoekt Van Harskamp de betekenis, klank en nuances van taal. Haar performances waren live te zien in onder andere het Stedelijk Museum Amsterdam, Tate Modern in Londen, Kunstinstituut Melly in Rotterdam en New Museum in New York. Werk van de kunstenaar is onder andere opgenomen in de collectie van het Centraal Museum in Utrecht en het Van Abbemuseum in Eindhoven.[2][3]

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Van Harskamp is opgeleid aan de Staatliche Akademie in Karlsruhe, de Koninklijke Academie voor Beeldende kunsten in Den Haag en aan het Chelsea College of Art and Design in Londen.[4] Als artist in resident was Van Harskamp van 2007-2008 verbonden aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. In 2009 won de kunstenaar De Prix de Rome, een prijs voor een in Nederland gevestigde jonge kunstenaar.[5] Van Harskamp ontving deze prijs voor de video-installatie en live performanceThe power of Listening (2009). In de jaren na het winnen van de Prix de Rome werkt Van Harskamp tot op heden voornamelijk aan de hand van meerjarige projecten.[6] In deze projecten staan politieke en maatschappelijke onderwerpen centraal.[7] De kunstenaar onderzoekt binnen structuren van macht en politiek verzet het functioneren van taal. In verschillende stadia van de projecten stelt ze haar werk tentoon. Dit doet ze in zowel solo- als groepstentoonstellingen in binnen- en buitenland. Aan de University of Fine Arts in München begeleidt Van Harskamp sinds 2016 als professor Performative Arts studenten die de richting Perfomative Kunst hebben gekozen.[8] Sinds dat jaar krijgen studenten in het vak Performance Room een week de tijd om een performatief werk te ontwikkelen voor de lens van één camera. In Actors and Directors (2017) werkten studenten samen met een professionele acteur om hun regievaardigheden te ontwikkelen. Tot de gastsprekers van de cursussen behoren onder andere de kunstenaars Ahmet Öğüt (1981), Mikhail Karikis (1975) en Richard John Jones.

Werken (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Englishes Mooc (2019-heden)

Het kunstproject Englishes Mooc bestaat uit een online taalcursus.[9] In deze cursus zijn vijf korte instructies te zien die mensen kunnen gebruiken om te spelen met hun individuele kwaliteiten voor taal. Met dit project daagt Van Harskamp de dominantie van het native Engels van Noord-Amerikaanse en Britse universiteiten uit. In plaats van Engels stelt Van Harskamp de taal Englishes voor. In Englishes worden opkomende variëteiten van het Engels vermengd tot een ongedefinieerde taalkundige bron. Englishes is op deze manier een geëmancipeerde verbindingstaal.

My name is language series (2018-heden)

Van Harskamp vroeg honderden mensen naar de oorsprong van hun naam en onderzocht met dit project hoe namen door geloofsovertuigingen, politieke omstandigheden of maatschappelijke normen betekenis dragen.[10] Het project omvat videoinstallaties en (opgenomen) performances.

The Power of Listening (2009)

Startpunt voor dit werk was een georganiseerde paneldiscussie met publiek.[11] In de dagen na de discussie onderzocht Van Harskamp in telefonische interviews wat het publiek zich van de paneldiscussie kon herinneren. Op basis van dit onderzoek schreef de kunstenaar een scenario voor een tweede paneldiscussie, die vervolgens werd uitgevoerd door acteurs. Met dit project onderzocht de kunstenaar de macht en het gedrag van luisteraars.

Solotentoonstellingen (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

2022, Galerie UQO, Gatinau Guebec (Canada) [12]

2019, Urbane Künste Ruhr, Oberhausen (Duitsland)

2016, Bak, Utrecht (Nederland)

2014, Kunstraum, Londen (Groot-Britannië)

2012, Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, Amsterdam (Nederland)

Groepstentoonstellingen (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

2022, Museum Het Valkhof, Nijmegen (Nederland) - Moving Stories [13]

2019, Fondazoine Sandretto, Turijn (Italië) - Institute of Things to Come

2017, OFF-Biennale Budapest, Boedapest (Hongarije) - OFF-Biennale

2015, Sogn og Fjordane Kunstmuseum, Førde (Noorwegen) - The Translator's Voice

2012, Shanghai Biennale (China) - Amsterdam paviljoen: Temporary Autonomous Research

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Nicoline van Harskamp - Kunstinstituut Melly. www.kunstinstituutmelly.nl. Geraadpleegd op 19 december 2022.
  2. (en) Search results. Search results — Centraal Museum Utrecht. Geraadpleegd op 19 december 2022.
  3. Ontdek videokunstenaar, conceptueel kunstenaar, beeldhouwer Nicoline van Harskamp. rkd.nl. Geraadpleegd op 30 januari 2023.
  4. (en) About – Nicoline van Harskamp. Geraadpleegd op 19 december 2022.
  5. judith, Winnaar Prix de Rome Beeldende Kunst 2009: Nicoline van Harskamp. Prix de Rome (13 augustus 2009). Geraadpleegd op 19 december 2022.
  6. Kunstakademie Münster - University of Fine Arts Münster: Harskamp, Nicoline van. www.kunstakademie-muenster.de. Geraadpleegd op 19 december 2022.
  7. Grrr.nl, bert theis en nicoline van harskamp. www.stedelijk.nl. Geraadpleegd op 30 januari 2023.
  8. Kunstakademie Münster - University of Fine Arts Münster: Harskamp, Nicoline van. www.kunstakademie-muenster.de. Geraadpleegd op 30 januari 2023.
  9. Van Heeswijk, Hlavajova, Rakes (2021). Toward The Not-Yet Art as Public Pratice. The Mitt Press, p. 150. ISBN 978-0-262-54250-0.
  10. (en) Series: Mijn Naam is Taal / My Name is Language / Mein Name ist Sprache – Nicoline van Harskamp. Geraadpleegd op 19 december 2022.
  11. Prix de Rome voor Van Harskamp. NRC. Geraadpleegd op 28 januari 2023.
  12. Galerie UQO. galerie.uqo.ca. Geraadpleegd op 19 december 2022.
  13. Moving Stories, de rijkdom van de Limes. www.museumhetvalkhof.nl. Geraadpleegd op 19 december 2022.