Gebruiker:Richard van Rijswijk/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Beeldend kunstenaar Richard van Rijswijk

Richard van Rijswijk is een Nederlandse kunstenaar die zijn herkenbare sobere figuratieve kunststijl, in opdracht van klanten maakt op oude elpee's, canvas, binnen- en buitenmuren. Hij werd geboren op 14 juni 1975 in Rotterdam en is nu woonachtig in de provincie Groningen. Op jonge leeftijd kwam hij in aanraking met street art (graffiti) en gebruikte de Rotterdamse muren als zijn canvas voor zijn creatieve uitingen. Door zijn opleiding als interieurontwerper richtte hij zijn creativiteit wat meer op het interieur en ging daardoor ook vaker op canvas werken. Zijn stijl werd wat abstracter en liet de spuitbus op een gegeven moment achter zich en verruilde die voor de kwast. Een flink aantal jaren later werd de interesse van het werken met de spuitbus als medium toch weer gewekt en ontwikkelde hij zijn eigen stijl.

Anno 2021 zijn de kunstwerken van Richard van Rijswijk te herkennen door zijn "portret" stencil art met 4 kleurtinten op lp's waarbij hij de zwarttint in de afbeelding zo veel mogelijk "ongeverfd" laat waardoor je de karakteristieke uiterlijk van de lp zo veel mogelijk behoud. Op canvas en muurschilderingen gebruikt hij de zelfde stijl alleen dan met 8 kleurtinten (4 basistinten en 4 contrasttinten). Op lp's werkt hij met stenciltechniek, een techniek die vaak in de street art- en graffitiscene wordt gebruikt en geeft de afbeelding vaak een sober, ruig maar toch heel herkenbaar profiel of beeld.

Liefde voor kunst op oude lp's

Richard werd geïnspireerd door andere street art kunstenaars die hun kunst maakte op oude lp's. De ronde vorm en de afmeting als kader gaf hem dan ook de uitdaging om met zijn stencil art op een langspeelplaat aan de slag te gaan. Hoe meer hij experimenteerde op lp's hoe meer hij één werd met de vorm. De oude platen die anders zo maar werden weggegooid bleken een tof medium te zijn! Zo krijgt een oud product weer een nieuwe betekenis (upcycling) en draagt plaatjeopdemuur op die manier ook zijn steentje bij voor het behoud van milieu. Al snel bleek, dat de afbeeldingen die Richard maakte op de lp's, veel mensen aansprak en zo ontstond al snel de vraag om voor diverse mensen belangrijke momenten of personen in opdracht te maken op lp's. Zo is het hele idee achter plaatjeopdemuur.nl geboren en heeft Richard van zijn hobby zijn werk weten te maken!!!