Gebruiker:Robert-Paul Jansen/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Loge Vincent la Chapelle[bewerken | brontekst bewerken]

Vincent la Chapelle
Algemeen nut beogende instelling
Obediëntie Grootoosten der Nederlanden
Logenummer 180
Kleur(en)
Geschiedenis
Constitutie 1952
Structuur
Zetel Vlag van Nederland Den Haag
Motto 'Veritas Latomorum Conscientia'
Ledenaantal 30+
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Mens & maatschappij

De Loge Vincent la Chapelle is in 1952 opgericht in Den Haag. De loge komt iedere 2e en 4e donderdag van de maand bijeen in het Haagse logegebouw, in de 2e Sweelinckstraat 131.

Vincent la Chapelle[bewerken | brontekst bewerken]

De loge draagt de naam van Vincent la Chapelle, de Franse chef-kok in dienst van de Engelse ambassadeur, de vierde graaf van ChesterfieldPhillip Dormer Stanhope, in Den Haag. Als chef-kok is het werk Le Cuisinier moderne van zijn hand. La Chapelle is een oprichter van de eerste Nederlandse vrijmetselaarsloge. In het logement 'Le Lion d'Or' aan de Hofstraat in Den Haag stichtte hij op 19 november 1734 als 'achtbare meester' of voorzittend meester samen met Phillipe Fiuvet (eerste opziener), François Liegois (tweede opziener), Salomon Noch, Nicolas Mulo, Jean Fache en een zekere Dekker de Loge du Grand Maître des Provinces-Unies et du Ressort de la Généra­lité.

Logo Vincent la Chapelle

Onstaansgeschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Op 15 maart 1952 wordt door het Grootoosten der Nederlanden de constitutie brief verleend aan de loge Vincent la Chapelle. De wortels van VLC liggen in voormalig Nederlands Indië. In tegenstelling tot sommige Haagse loges, die reeds voor de onafhankelijkheid van Indonesië, actief waren in de Oost, komt Vincent la Chapelle voort uit de repatriëring van Nederlanders uit de voormalige kolonie, begin jaren 50. Velen onder hen waren vrijmetselaar. Omdat veel van de terugkerende landgenoten, het in materiële zin niet al te breed hadden, besloten de oprichters van de loge dat er in Den Haag plaats moest komen voor een financieel laagdrempelige loge. Zodat ook de minder welvarende teruggekeerde maçons de mogelijkheid kregen in een loge bijeen te komen. Omdat een rokkostuum voor vele een te hoge uitgave was, besloot men bijeen te komen in donker pak met zwarte schoenen. Een combinatie die vrijwel iedere Nederlandse man kort na de Tweede Wereldoorlog wel tot zijn garderobe mocht rekenen. Uit solidariteit met de minder welvarende maçons uit de beginjaren van de loge, komen de leden van Vincent la Chapelle nog steeds samen in donker pak met zwarte schoenen en loge stropdas. Vincent la Chapelle kenmerkt zich door de informele sfeer van de leden onderling doch een strikte uitvoering van het rituaal conform de traditie.

Wapenspreuk[bewerken | brontekst bewerken]

De wapenspreuk van de loge is: "Veritas Latomorum Conscientia". Wat zich vrij laat vertalen als: "De waarheid is gelegen in het geweten van de steenhouwer". Dit komt voort uit het feit dat elke vrijmetselaar zoekt naar waarheid en dit als eerste bij zichzelf kan vinden. Ook is het een gebruik binnen de vrijmetselarij dat men elkaars waarheden erkent en deze zo nodig naast elkaar legt om ten alle tijden een open dialoog te houden en te bevorderen.

Toetreding[bewerken | brontekst bewerken]

Voor het lidmaatschap van een loge is de toelating als lid van de Orde van Vrijmetselaren onder het Grootoosten der Nederlanden vereist, omdat het lidmaatschap van de loge samenvalt met het lidmaatschap van de Orde van Vrijmetselaren. Men wordt daadwerkelijk lid van een loge door een inwijding of door een overschrijving van een andere loge. Als iemand lid wil worden moet hij de beginselverklaring van de Orde van harte kunnen onderschrijven. Deze luidt als volgt:

  • Een vrijmetselaar is een vrij man van goede naam, die is ingewijd in een tot de Orde behorende loge, dan wel in een loge die werkt onder een door de Orde erkende Grootloge.
  • Hij werkt, samen met andere vrijmetselaren, met behulp van symbolen en rituelen aan zijn persoonlijke vorming.
  • Deze symbolen en rituelen zijn door de traditie gegeven; zij worden door de vrijmetselaar naar eigen inzicht geïnterpreteerd.
  • De gezamenlijke arbeid stimuleert hem ook naar vermogen bij te dragen aan een betere samenleving.
  • De vrijmetselaar zoekt dàt wat mensen verbindt en tracht weg te nemen wat hen verdeelt, opdat het ideaal van een allen verbindende broederschap gestalte kan krijgen.
  • Daarbij aanvaardt hij een persoonlijke verantwoordelijkheid ten opzichte van de wereld, die hij ziet als een te voltooien bouwwerk waarvan ieder mens een levende bouwsteen is.
  • Hij verricht die arbeid in het licht van een hoog beginsel, symbolisch aangeduid als opperbouwmeester des heelals.
  • De vrijmetselaar erkent de hoge waarde van de menselijke persoonlijkheid, de gelijkwaardigheid van alle mensen, ieders recht om zelfstandig te zoeken naar waarheid en ieders verantwoordelijkheid voor zijn doen en laten.

Categorieën