Gebruiker:Romydewijs/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mee bezig Mee bezig
Aan deze pagina of deze sectie wordt de komende uren of dagen nog druk gewerkt.
Klik op geschiedenis voor de laatste ontwikkelingen.

Carlo de Wijs (Breda, 6 juni 1962) is een bekende Hammond organist in Nederland. Hij stond aan de wieg van de revival van het instrument in de jaren negentig van de vorige eeuw, nadat het Hammondorgel in de muziekscène welhaast was verdwenen in de jaren tachtig.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Na zijn afstuderen aan het Newmancollege te Breda in 1979, volgde hij de opleiding elektronisch orgel, compositie en arrangeren aan het Conservatorium Rotterdam. Hier behaalde hij in 1985 het diploma Docerend Musicus en in 1988 het diploma Uitvoerend Musicus. In 1990 richtte hij zijn eigen bedrijf op, genaamd Swing Support BV. Tot op heden is hij de eigenaar van dit bedrijf. Vanaf 2003 werkte Carlo bij Codarts Hogeschool voor de Kunsten Rotterdam, waar hij tien jaar lang het hoofd van de afdeling voor Popmuziek is geweest. Ook was hij hier het hoofd van de afdeling Jazzmuziek gedurende vier jaar. Van 2010 tot juli 2011 is Carlo lid geweest van de adviescommissie Muziek van de Landelijke Raad voor Cultuur, waar hij de rol van specialist op het gebied van pop en jazz vervulde. In 2015 besloot hij om zich wederom meer te gaan wijden aan de inhoudelijke kant van zijn vak door naast onderwijsontwikkelaar en het docentschap ook te willen gaan promoveren (PhD).

Praktijk[bewerken | brontekst bewerken]

Carlo heeft gespeeld met met eigen formaties zoals D’WYS & Voices of Soul. Hij is werkzaam geweest als solist bij onder andere Candy Dulfer’s Funky Stuff (1992-94), het Benjamin Herman Quartet (2001-15), Corrie van Binsbergen, Lucas van Merwijk en het Metropole Orkest (regelmatig). Ook tourde hij internationaal met bekende artiesten als Steve Lukather van Toto (2006), Gary Brooker (Procol Harum) (2000) en Rhoda Scott. Carlo bracht eigen albums uit en speelde op vele producties, presenteerde een speciale Hammond Alive rubriek op Radio 6 en initieerde HammondSongbook.com.

New Hammond Sound[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds dit decennium creëert Carlo zijn New Hammond Sound waarbij het vintage instrument interacteert met moderne technologie, om als zodanig te onderzoeken hoe en of het instrument en de sound een nieuwe kleur kunnen geven aan de bestaande praktijk van het Hammondorgel gebruik. Introducing New Hammond Sound uit 2012 was daarvan een eerste bewijs. Een vervolg hierop gaat in de loop van 2016 verschijnen in een duoproject met de Vlaamse drummer Jordi Geuens (Selah Sue).

Doctor of Philosophy[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf 2016 zal Carlo werken aan zijn PhD betreffende het onderwerp De microdynamiek van muzikale innovatie: geschiedenis en toekomst van het Hammondorgel. In deze studie zal het Hammondorgel centraal staan. Het onderzoek bestaat uit een historisch deel en een innovatiedeel. In het historisch deel zal voornamelijk literair onderzoek worden gedaan naar de culturele en technologische geschiedenis van het Hammondorgel, om hier vervolgens een biografie over te kunnen schrijven. Het innovatiedeel zal bestaan uit een serie laboratorium sessies waarin muzikanten verdere innovaties van instrument en sound verkennen, en waarbij eveneens de toepasbaarheid van het Hammondorgel in andere kunstpraktijken wordt onderzocht. Deze studie draagt bij aan de muzieksociologie en aan de Science and Technology Studies. De maatschappelijke relevantie ligt in de instrumentenontwikkeling en de bijdrage aan het muziekonderwijs in het ontwikkelen van een professionele educatie-lijn voor het Hammondorgel.