Gebruiker:Stunteltje/Kladblok/Van Rietschoten & Houwens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Van Rietschoten & Houwens was een bedrijf op elektrotechnisch gebied, dat als Van Rietschoten werd opgericht op 1 januari 1860 en tot op de dag van vandaag onder andere namen voortbestaat. Het werd opgericht door de toen 35-jarige zeekapitein J.J. van Rietschoten en werd gevestigd in een pand aan de Wijnhaven in Rotterdam. Het leverde materialen, nodig voor het tuigen en takelen van schepen, zoals blokken, touw, staaldraad, lampekatoen, petroleum en smeermiddelen, naast pakkingen, asbestkoord, pijpen, fittingen en vuurvast (Portland) cement. In de loop van de maand associeert Van Rietschoten zich met W. Houwens gaat het de firma Van Rietschoten & Houwens heten.

De handel breidt zich in korte tijd sterk uit. Zo gaat men duikeruitrustingen verkopen en krijgt het door een agentuur van een Keulse kruitfabriek het kruitmonopolie voor de Genie van het Nederlandse leger.

Rond 1875 wordt gestart met de levering van stoommachines, stoomkranen en stoomheimachines. En omdat de afnemers nog geen geschoold personeel in dienst hebben, stelt de firma die daarbij ter beschikking. In de jaren tachtig komt daar de levering van gasmotoren bij, gereedschappen en machines voor metaalbewerking, kipkarren inclusief rails voor paardentractie en legt zelf zo nodig de rails aan en levert er een machinist bij.

In 1885 komt de zoon, ook J.J. van Rietschoten, in het bedrijf. In z'n opleiding heeft die in Engeland bij Siemens Brothers gewerkt, leveranciers van elektrotechnische machines en apparaten. Daardoor wordt mogelijk dat op het schip de Amsterdam de eerste elektrische installatie wordt gebouwd, bij de verbouwing van het schip voor de NASM. Op oudjaarsdag 1887 vertrok het schip voor de eerste maal uit Rotterdam. In 1888 mag R&H de verlichting mag aanleggen in de Passage te Rotterdam. Ook de eerste elektrische spoorweg in Nederland komt op naam van vR&H. Een lijntje met elektische kipkarren voor boeren in Noord-Holland.

De aktiviteiten nemen daarna sterk toe. In 1897 verhuist het bedrijf naar de Boompjes. Er werken dan enkele tientallen mensen. Maar ook dat pand wordt snel te klein en er wordt in 1906 een nieuw gebouw met showroom betrokken aan de Westzeedijk. De groei gaat door en in 1916 wordt de firmanaam gewijzigd in Technisch Industriële Maarschappij Van Rietschoten & Houwens en in 1917 omgezet in Technisch Industriële Maarschappij Van Rietschoten & Houwens N.V..

In 1919 komt de derde J.J. van Rietschoten in het bedrijf, dat dan 35 vaste werknemers heeft. In 1920 koopt men het naastgelegen fabrieksgebouw.

In 1925 wordt het vestandig geacht het bedrijf op te splitsen in vijf verschillende ondernemingen:

  • Electrotechnische Maatschappij
  • Technische Maatschappij Metaalbewerking
  • Technische Maatschappij Pneumatiek
  • Technische Maatschappij Houtbewerking
  • Administratie Maatschappij

In 1927 wordt weer een nieuw pakhuispand gebouwd.

Rond 1930 wordt een aparte maatschappij opgericht, Frigidaire, ten behoeve van de koeltechniek. 17 maart 1932 wordt gestart met de reparatie en bouw van koelkasten, voornamelijk om de crisis het hoofd te bieden en het personeel aan het werk te houden. In 1938 wordt deze tak weer opgeheven.

In 1934 worden de vijf maatschappijen omgevormd tot N.V.'s. Ook wordt Svendared Technische Handelmij opgericht t.b.v. de handel in houtbewerkingsmachines.

In 1945 heeft het bedrijf nog rond de 350 werknemers, dat aantal groeit met de jaren en in 1950 zijn het er zo'n 1000. Er wordt door de Electrotehnische Maatschappij een eigen Administratie Maatschappij opgericht. In 1953 wordt een nieuw pand op de kop van de Sluisjesdijk betrokken. In 1960 neemt Cornelis (Conny) van Rietschoten het bedrijf van zijn vader over.