Gebruiker:Tanneneichhorn/Siegerland-Höhenring

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit artikel is nog geen onderdeel van de Nederlandse Wikipedia
Vertaling uit de → duitse Wikipedia
Siegerland-Höhenring
Kenmerken
Lengte 142 km
Bijzonderheden talrijke bronnen, meerdere taalgrenzen worden overschreden; loopt door drie federale staten
Tanneneichhorn/Siegerland-Höhenring
Officiële website

De Hoge Rondweg van het Siegerland (duits: Siegerland-Höhenring) is een ongeveer 142 kilometer[1] lange wandelroute die ruwweg de oude wijk Siegen en enkele gemeenten in de bovenwijk Altenkirchen omcirkelt.

Cursus[bewerken | brontekst bewerken]

Littfebron
Uitzicht vanaf de Gillerturm over Lützel naar de Ederkopf
Zendmast Ederkopf
Ederbron bij de Eisenstraße
Siegbron aan de Eisenstraße
Lahnbron en Lahnhof aan de Eisenstraße
De Luchthaven Siegerland, een van de hoogste luchthavens in Duitsland
Druidenstein ("Druïdesteen") met kruis op de top in de winter
Het pad kruist de Sieg bij de Freusburger Mühle
Kasteel Crotorf bij Friesenhagen
Römershagen
Holzklauer Schlag: Reconstructie van de historische grensovergang tussen Nassau en Keurvorstendom Keulen
Gereformeerde parochiekerk Krombach

Aan de grens van de steden Freudenberg, Kreuztal en Hilchenbach tot aan het district Olpe - en dus tussen het Siegerland en het Sauerland - loopt de wandelroute niet ver van de waterscheiding Ruhr-Sieg tegelijkertijd langs de Landhecke, en dan, met de klok mee beschreven, vanaf ongeveer de Helberhauser Schlag ten noorden van de Ferndorfbron langs het waterscheiding Rijn-Wezer in zuidelijke richting en naar Würgendorf-Wasserscheide langs dezelfde route als de Rothaarsteig. Vanaf het noordelijkste punt bij Welschen Ennest tot Dornbruch/Dollenbruch ten noorden van Dahlbruch loopt de Siegerland Höhenring samen met de Siegerlandweg. Ten noorden van Hilchenbach-Lützel loopt de wandelroute langs de Giller, die bij Grund hoort, met de Gillertoren en de Ginsberger Heide. Tussen Lützel en Hainchen gaat het pad dat hier langs de Eisenstraße loopt dan over in de Sieg-Lahn-waterscheiding en volgt deze in wezen naar het zuidelijke districtsgebied. Benfe en Großenbach zijn tussenstations in Wittgenstein. Van Großenbach gaat het westwaarts naar de Siegbron en de Eisenstraße, vanwaar het pad eerst langs de Ilmbron en naar de Lahnbron leidt. Ten zuiden en zuidoosten van de bron van de Lahn lopen de Siegerland-Höhenring en de Rothaarsteig ongeveer een kilometer langs de Europese Langeafstandswandelroute E1. Ten zuiden van Hainchen, op ruim 100 meter afstand, passeer je de Dillquelle aan de linkerkant of in het zuidoosten. Van Wilgersdorf langs het industriegebied Kalteiche van Haiger bij Haigerseelbach, waar het de Bundesstraße 54 (B 54) kruist, loopt de Siegerland-Höhenring enkele kilometers door het Hessische Lahn-Dill-district naar Würgendorf-Wasserscheide.

Vanuit Würgendorf-Wasserscheide leidt het pad tussen Holzhausen en de hoofdgemeente Burbach in de gemeente Burbach en draait achter Burbach-Lützeln naar de Luchthaven Siegerland. Op het zuidelijkste punt van Lippe komt het samen met de Europese Langeafstandswandelroute E1, dit keer in de tegenovergestelde richting, om samen met hem, met twee korte onderbrekingen, in noordwestelijke richting naar Freusburg te lopen en leidt van Lippe na een scherpe bocht naar het noordwesten, aanvankelijk verder over de staatsgrens naar Rijnland-Palts in de richting van Herdorf, vanwaar het langs de Druidenstein gaat en naar beneden naar Freusburg. Daar steekt het de Sieg over op het laagste punt bij de Freusburger Mühle. Het pad gaat verder noordwaarts en weer omhoog naar Niederfischbach, dan langs Oberasdorf en Plittershagen naar Friesenhagen. Het passeert tweemaal snel achter elkaar de staatsgrens tussen Rijnland-Palts en Noordrijn-Westfalen. Tussen Hünsborn en de Scheiderwaldpassage vallen de Wendener Rundweg en de Siegerland-Höhenring grotendeels samen, maar lopen soms naast elkaar in dezelfde richting.

Oriëntatiepunten[bewerken | brontekst bewerken]

Tussen Altenwenden en Bockenbach kruist de Siegerland-Höhenring onder de Hüttentalstraße (HTS), ook tussen Altenkleusheim en de Krombacher Dicken Buche de HTS-oprit naar de oprit van Krombach. In Burgholdinghausen loopt de route langs de bron van de Littfe, boven Oberndorf bij de bron van de Ferndorf en ten zuiden van de nederzetting Lützel, die bij Hilchenbach hoort, niet ver van de bronnen van de Eder, Sieg, Lahn en Ilse, en ook langs de Ochsenborn. Daarbij passeert u op enige afstand de "Riemen", de hoogste berg van het Siegerland en loopt u langs de hoofdkam van het Rothaargebergte. De Gillerturm is een uitkijkpunt met zicht van meer dan 60 kilometer bij mooi weer, direct aan de Siegerland Höhenring. Het grote regionale evenement "KulturPur" vindt elk voorjaar plaats op het naburige Giller.

De wandelroute voert langs de Jagdberg in de directe omgeving van de top van de hoogste berg in het district Lahn-Dill en de op een na hoogste berg van de stad Netphen. Op het industrieterrein Kalteiche wordt na enkele meters van dezelfde route de B 54 gekruist en de luchthaven Siegerland ten noordoosten van Lippe.

De waterburcht Crottorf dient als laatste rustplaats voor de beenderen van de Oost-Pruisische journalist ("Die Zeit") Marion Gravin Dönhoff.

Tussen Oberholzklau en Hünsborn is met de Holzklauer Schlag een historische Nassau-douanepost voor de invoer van goederen uit Keurvorstendom Keulen gereconstrueerd. Het Krombach-district van Kreuztal is de zetel van de particuliere brouwerij in Duitsland, genoemd naar de plaats met de hoogste omzet. Op de Engelsberg tussen Littfeld, Kruberg en Neuenkleusheim passeert het pad de Ewiger Fuhrmann-windmolen, die in 2000 de hoogste ter wereld was.[2]

Dorpen onderweg[bewerken | brontekst bewerken]

Langs de Siegerland-Höhenring loopt de weg door twaalf dorpen en direct of indirect door ongeveer 70 andere.

Dorpen langs de Siegerland Siegerland Hoge Rondweg
beginnend vanuit het noorden, met de klok mee
binnen doorkruist buiten
Burgholdinghausen Welschen Ennest
Müsen Silberg
Dahlbruch
Hilchenbach Brachthausen
Heinsberg
Hadem
Helberhausen
Oberndorf
Zinse
Vormwald
Grund
Ginsberger Heide / Giller
Lützel
Sohlbach (Siedlung Lützel)
Benfe
Großenbach
Walpersdorf
Welschengeheu
Heiligenborn
Werthenbach
Hainchen Rittershausen
Offdilln
Gernsdorf Dillbrecht
Rudersdorf Fellerdilln
Steinbach
Industriegeb. Kalteiche
Wü.-Wasserscheide
Würgendorf Holzhausen
Burbach Niederdresselndorf
(Burbach) Lützeln
Siegerland bedrijventerrein Luchthaven Siegerland
Lippe
Daaden militair oefenterrein
Emmertshausen
Wahlbach
Daaden
Altenseelbach
Struthütten
Herdorf
Sassenroth
Grünebach
Offhausen
Herkersdorf
Katzenbach
Kirchen
Freusburg Wehbach
Niederfischbach (Fischbacherhütte)
Langenbach
Oberasdorf
Plittershagen Löcherbach
Landgoed Stöcken (Löcherbach)
Oberstöcken
Obersolbach
Mittelsolbach
Niedersolbach
Friesenhagen
Crottorf Crottorf Kasteel
Unterweidenbruch
Weierseifen
Schlade
Römershagen
Wildenburg Kasteel
(Wildenburg)
(Wildenburg treinstation)
Heiligenborn
Hühnerkamp
Löffelberg
Bockseifen Hünsborn
Bühl
Industriegeb. Wilhelmshöhe
Oberholzklau
Meiswinkel
Oberhees
Altenhof
Girkhausen
Osthelden Schönau-Altenwenden
Bockenbach (Altenwenden)
Eichen
Krombach Scheiderwald
(Krombach) Altenkleusheim
(Krombach) Neuenkleusheim
Littfeld Kruberg
Rahrbach

Extreme punten[bewerken | brontekst bewerken]

Het noordelijkste punt van de route ligt in de buurt van de Littfe-bron in het gebied van Kirchhundem-Welschen Ennest, terwijl het meest oostelijke en hoogste punt op de Jagdberg op 671 meter boven zeeniveau[3] in de stad Netphen ligt. Het meest zuidelijke punt van de Siegerland-Höhenring ligt in het Burbach-district Lippe; het laagste punt van de route is op de brug over de Sieg bij de Freusburger Mühle op 189 meter.[3] En het meest westelijke punt ligt niet ver van de waterburcht Crottorf, die bij Friesenhagen hoort.

Bewegwijzering[bewerken | brontekst bewerken]

De Sauerlandische Gebirgsverein (SGV) gebruikt een omgekeerd plein (in de volksmond "ruit") als teken voor het districtswandelpad van een SGV-district. Dit kan worden aangevuld met het cijfer "1" om de markering te onderscheiden van die van hetzelfde type.

Culturele bijzonderheden[bewerken | brontekst bewerken]

De Siegerland-Höhenring loopt langs het stroomgebied Ruhr-Sieg, dat in Zuid-Westfalen en op de grens tussen Sauerland en Wildenburger Land ook de bundel isoglosses van de Benrather- en Uerdinger-linien afbeeldt, en vervolgens (met de klok mee) op het stroomgebied Sieg-Eder en de Sieg-Lahn-waterscheiding, die bijna identiek is aan de St. Goar-linie ("dat"-"das") in het district Siegen-Wittgenstein en op de grens met Hessen. De St. Goar-linie wordt twee keer gekruist in de richting van Wittgenstein en Hessen.

web links[bewerken | brontekst bewerken]

referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. „Wittgensteiner Wanderland“: Siegerland-Höhenring (duits)
  2. "Ewiger Fuhrmann": windturbine wanneer gebouwd met 150 meter de hoogste ter wereld (duits), k-d-groth.de, teruggevonden op 26 mei 2022
  3. a b Siegerland-Höhenring (duits), outdooractive.com