Naar inhoud springen

Gebruiker:Teunpaf/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Nederlab[bewerken | brontekst bewerken]

Neberlab is een webinterface voor het doorzoeken en analyseren van gedigitaliseerde Nederlandstalige teksten. Het is een verzameling van verschillende corpora die als eenheid kan worden onderzocht. Neberlab zorgt voor een gebruikersvriendelijke manier om de inhoud en metadata van Nederlandstalige teksten uit verschillende corpora te analyseren en is bedoeld voor studenten en onderzoekers.

Ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Nederlab is ontwikkeld als onderlinge samenwerking tussen Huygens ING, Instituut voor de Nederlandse Taal (IvdNT), Meertens Instituut en Radboud University.[1] Het is een NWO-grootproject en heeft dus financiering ontvangen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.[2] Het project is gestart op 1 januari 2013 en heeft tot 31 december 2017 geduurd, het doel was het ontwikkelen van een centraal toegangspunt voor corpora van verschillende organisaties en het maken van een programma wat voor elke vorm van onderzoek van toepassing zou kunnen zijn.[2]

Nederlab bevat tekstcollecties van de Koninklijke Bibliotheek, DBNL, Huygens ING, IvdNT en het Meertens Instituut.[3]

Toepassing[bewerken | brontekst bewerken]

Voor de ontwikkeling van Nederlab bestond er geen interface voor het algemeen onderzoek van corpora van Nederlandstalige teksten, er bestonden alleen tools specifieke onderzoek van specifieke corpora.[2] Nederlab maakt het mogelijk om data te exporteren en visualiseren, woordtrends te bekijken en het zoeken naar en gebruik individuele teksten. Dit zorgt ervoor dat Nederlab van toepassing is voor de gehele taalkunde.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Website https://www.nederlab.nl/onderzoeksportaal/

  1. Partners | Nederlab. Geraadpleegd op 13 oktober 2023.
  2. a b c rob, Nederlab. Instituut voor de Nederlandse Taal (11 december 2019). Geraadpleegd op 13 oktober 2023.
  3. Inleiding | Nederlab. Geraadpleegd op 13 oktober 2023.