Gebruiker:TheAssimilator/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Nirwana Tuinfeest is een jaarlijks terugkerend muziekfestival met camping in de tuin van het O.J.C. Nirwana in Lierop (Noord-Brabant). Sinds 1975 organiseert de jongeren organisatie een lokaal tuinfeest, wat door de vele jaren heen is uitgegroeid tot een landelijk bekend festival met media-aandacht van dagbladen en op de radio bij 3FM. Het alternatieve karakter blijft gewaarborgd, evenals de kleinschaligheid, waardoor een zeer ontspannen sfeer en gemoedelijkheid overheerst, ook op de gezellige marktplaats met veel eten en drinken en kraampjes met merchandise. Traditioneel is de zondag gratis voor iedereen, met een aparte kinderspeelplaats en zijn de prijzen zeer betaalbaar.

Zo is de entreeprijs al sinds 2009 niet meer verhoogd, wordt er bier in grote 33cl plastic bekers geschonken en draait men voornamelijk met een grote kern van eigen vrijwilligers. De capaciteit is langzaamaan gegroeid, van enkele honderden plaatselijke bezoekers, totdat in 2007 er een kleine veldcamping bij werd betrokken voor internationale bezoekers. Inmiddels kent deze camping kwalitatief zeer goede douches met warm water, dagelijks schoongehouden toiletten en een campingwinkel met verse broodjes en koffie. Anno 2015 is de capaciteit opgeschaald naar het maximaal mogelijke, namelijk zo'n 1.200 kampeerders en kan het festival sinds 2013 op het terrein ook een tweede podium herbergen, waardoor er dagelijks zo'n 4.000 bezoekers worden getrakteerd op het programma.

Dit programma kent elke dag een andere programmering, zodat op de vrijdag met name de punk, hardrock en metal aan bod komen. Op zaterdag veel rock, pop en hedendaagse muziek en de zondag wordt (inmiddels traditioneel) geheel voorzien van tributebands uit binnen- en buitenland. Vele grote namen hebben de revue gepasseerd waaronder: Rowwen Hèze, Clawfinger, Van Dik Hout, The Fun Lovin Criminals, Flogging Molly, Urban Dance Squad, Golden Earring, Anouk, Triggerfinger, Danko Jones, Sepultura, Vista Chino, Gogol Bordello, Peter Pan Speedrock, Within Temptation, Ugly Kid Joe, Dropkick Murphys, GWAR, Go Back To The Zoo en vele, vele anderen.

Juist de combinatie van vele grote en kleinere namen op een betonnen buitenpodium en de kraampjes met eten en drinken binnen handbereik rondom het festivalterrein in de tuin van het jongerencentrum maken van Nirwana Tuinfeest een legendarisch festival van naam. Begin 2016 is na 40 jaar het buitenpodium gesloopt om plaats te maken voor een moderne variant die weer helemaal aan de hedendaagse eisen voldoet. De gouden combinatie van bands van weleer gecombineerd met bands van nu en tribute bands, lage prijzen en kwalitatief zeer goede voorzieningen heeft er voor gezorgd dat het kleine dorpsfestival is uitgegroeid tot een festival van naam, internationaal bekend en wat met groot gemak de grote festivals van de troon kan stoten.

Deze gouden troef die Nirwana Tuinfeest in handen heeft wordt dan ook bewonderd door collegafestivals en waarborgt het voortbestaan van het festival dan ook voor de komende decennia.

Externe Links:[bewerken | brontekst bewerken]

Nirwana Tuinfeest

O.J.C. Nirwana