Gebruiker:Twanmans/Kassena

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Een kaart van de regio waarin de Kassena-bevolking leeft, zowel in Ghana als in Burkina Faso

De Kassena's zijn etnische groep op de grens tussen Ghana en Burkina Faso. Ze spreken Kasem en hun koning woont in de stad Tiébélé. De Kassena zijn een subgroep van de Gurunsi. Het Kassenavolk leeft in in een gebied tussen Ouagadougou in Burkina Faso en het noordoosten van Ghana. Het volk is nauw verwant met de naburige Nankana, en de Kassena in Ghana werden met hen samengebracht in het Kassena-Nankana district.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Historisch waren de Kassena onderdanen van het Mossirijk. Eind jaren 1890 ontstond er een drievoudige strijd tussen de koloniale strijdmachten van de Fransen, Britten en Duitsers, om het gebied van de Kassena's. De bevolking verzette zich fel om haar autonomie te behouden. Alle drie de koloniale machten claimden een deel van het gebied van de Kassena, en de concurrentie tussen de koloniale machten werd pas in het laatste jaar van de 19e eeuw beslecht. Uiteindelijk trokken de Duitsers zich terug in Togoland (het huidige Ghana en Togo), en een Brits-Franse overeenkomst uit 1898 legde officieel de grens vast met de Goudkust (nu Ghana).[1] Deze overeenkomst verdeelde het Kassenavolk in een Frans en een Brits bestuurssysteem, waardoor sommige Kassena in het zuiden van Burkina Faso wonen, met name in de provincie Naouhri en de steden Tiebele en Pô, en sommigen in Ghana, met name in het administratieve district Kassena-Nankana, Navrongo, en in de stad Paga.

Religie[bewerken | brontekst bewerken]

De Kassena's zijn historisch gezien een monotheïstisch volk dat de God "We" aanbidt en de voorouders vereert. De lettergreep 'We' komt ook veel voor in Kassena namen, zoals 'Webedouh', 'Wettelne' en 'Wepouli'. In de traditionele Kassenasamenleving worden de overledenen begraven op de voorouderlijke binnenplaats van hun familie.

Politieke systemen[bewerken | brontekst bewerken]

De traditionele heerser in een stad in Kassena wordt een "Peh" genoemd. Elke stad heeft zijn eigen "Peh" met als machtigste heerser de Tiébélé Peh.

Kunst[bewerken | brontekst bewerken]

De Kassena's staan bekend om hun houten maskers, sculpturen van klei en houten sieraden, evenals hun muziek. De Djongon is de naam van het traditionele Kassena-dansfestival waar mensen de Djongo of Nagila dansen.

Samenleving[bewerken | brontekst bewerken]

De traditionele Kassena-samenleving is verdeeld in chiefdoms, van wie er vijf de overhand hebben: Navrongo, Paga, Chiana, Kayoro, Katiu en Nakon.[2]

Home call[bewerken | brontekst bewerken]

De Belgische antropoloog Ann Cassiman voerde gedetailleerde etnografische verslagen uit van de Kassena. In haar boek "Stirring Life: Women's Paths and Places Among the Kasena of Northern Ghana" [3], gaat ze dieper in op de materiële cultuur, rituelen en sociale praktijken zoals meegemaakt in een plattelandsdorp in Kassena. Dit onderzoek leidde ook tot een museumtentoonstelling getiteld 'Home Call', in het Museum Aan de Stroom (MAS) in Antwerpen, België.[4]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

[[Categorie:Volk in Ghana]] [[Categorie:Volk in Burkina Faso]]

  1. (fr) Déclaration additionnelle du 21 mars 1899 à la convention franco-anglaise du 14 juin 1898 / Ministère des affaires étrangères (1899).
  2. Austin, Dennis (1976), Ghana Observed: Essays on the Politics of a West African Republic. Manchester University Press, 72. ISBN 9780841902787.
  3. Stirring Life Northern Cultural Anthropology. amazon.com.
  4. Home Call. kuleuven.be.