Amazon.com

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Amazon.com
Logo
Logo
Beurs NASDAQ: AMZN
Oprichting 1994
Sleutelfiguren Jeffrey P. Bezos, CEO
Werknemers 33.700 (2010)
Producten E-commerce
Omzet Gestegen $ 34,204 miljard (2010)
Winst Gestegen $ 1,152 miljard (2010)
Website Amazon.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Amazon.com is een Amerikaans e-commercebedrijf gevestigd in Seattle (Washington). Het was een van de eerste grote bedrijven die goederen over het internet verkochten en werd opgericht in 1994 door Jeff Bezos. Oorspronkelijk was het bedoeld als verkoopplaats van boeken, maar later werden ook andere goederen verkocht. In het begin maakte Amazon.com enorme verliezen (US$ 42 miljoen), maar de verkopen namen toe en langzamerhand kroop het bedrijf naar een break-even toe.

Men had zoveel vertrouwen in Amazon.com, dat het ook tijdens de internetzeepbel eind jaren 90 een populair bedrijf voor belegging bleef. Na het klappen van de bel kreeg Amazon veel kritiek op zijn ondernemingsmodel, maar het maakte zijn eerste jaarwinst in 2003. Amazon.com heeft inmiddels een aantal nevenvestigingen in Verenigd Koninkrijk, Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Oostenrijk, Japan en China. In Nederland heeft Amazon sinds 12 november 2014 een vestiging voor e-books voor Amazons tablet, de kindle.[1] In andere landen zijn wel domeinnamen opgeëist, maar deze verwijzen door naar een van de genoemde vestigingen. Zo verwijst www.amazon.ch (Zwitserland) naar de website in Duitsland. Betaling is bij Amazon voornamelijk mogelijk per creditcard.

Amazon.com bezit ook Alexa Internet, A9.com en de Internet Movie Database (IMDb). Daarnaast ontwikkelde het bedrijf Amazon Mechanical Turk en de Amazon Web Services (AWS), een cloud computing service voor iedereen met een credit card.

Controverse[bewerken]

Sinds haar oprichting heeft Amazon.com kritiek en controverse uitgelokt omwille van haar beleid. Zo staat het net als Ryanair bekend om haar anti-vakbondenbeleid. Daarnaast verschenen in Duitsland[2] en in het Verenigd Koninkrijk (BBC: The truth behind the click) reeds reportages over de slechte werkomstandigheden voor arbeiders in de logistieke verdeelcentra. Deze zouden het risico op mentale en fysieke ziektes verhogen. In haar reacties vermeldt Amazon dat de wettelijke bepalingen nageleefd worden.[3].

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties