Gebruiker:Viveritas/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kasteel Van den Houte te Etten bij Breda.

‘’’Van den Hout(e)’’’ (ook wel ‘’’Uten Houte’’’ genoemd) was een Brabants ridderlijk geslacht dat vooral tussen 1250 en 1450 een invloedrijke rol vervulde in Brabant.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de Limburgse Successieoorlogen vocht Jan Uten Houte, o.a. heer van Westmeerbeek, Etten en schout van 's-Hertogenbosch (in 1283), mee aan de kant van hertog Jan I van Brabant. Na enkele overwinningen werd Jan Uten Houte, tijdens de slag om Tiel gevangen genomen voor Hertog Reinoud I van Gelre waarna hij stierf in gevangenschap. Het verloop van de slag om Tiel en de rol daarin van Jan Uten Houte is te lezen in 'Rymkronyk van Jan van Heelu betreffende den slag van Woeringen van het jaer 1288'.

Tegen 1360 omvatte het bezit van de familie Van den Hout(e) goederen met een uiteenlopende feodale status verspreid over heel Brabant. De familie bezat goederen, zoals hoeves, landerijen en buitenplaatsen in o.a. Alphen, Baarle, Boortmeerbeek, Burgst, Etten, Goirle, 's-Gravenwezel, Princenhage, Meer, Minderhout, Sprundel, Sint-Oedenrode, Oirschot, Riel, Rucphen en Westmeerbeek. Onder deze goederen viel ook het kasteel Hof van den Houte in Etten.

In de loop van de 15e eeuw nam de invloed van de familie af en versnipperde de bezittingen, enkele leden vervulde functie van schepen in

Bekende telgen[bewerken | brontekst bewerken]