Naar inhoud springen

Gebruiker:Wester/Voorstel standaardprocedure tot creëren uitzondering op Taalunierichtlijn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Sinds jaar en dag hanteert de Nederlandse wikipedia het beleid strikt de Taalunielijst-buitenlandse geografische benamingen te volgen aangaande de benoeming van geografische artikelen. De laatste jaren rees echter het protest tegen deze rigide lijst omdat sommige keuzes die de Taalunie maakt arbitrair lijken te zijn. Zeker in Frans-Vlaanderen staan bepaalde namen op de Taalunielijst die reeds lang hun gangbaarheid verloren hebben. Deze peiling bevestigt dat een groot deel van de gemeenschap af wil van het rigide karakter van de regelgeving.

Zoals te zien op Wikipedia:Buitenlandse_geografische_namen#Uitzonderingen zijn er reeds uitzonderingen. Er is echter nooit een procedure vastgelegd voor de totstandkoming van de uitzonderingspositie. Tot nu toe heerste de willekeur. Vandaar dit procedureontwerp dat deze lacune tracht op te vullen.

Zie hier en hier voor de eerdere discussies over het onderwerp.

Procedure[bewerken | brontekst bewerken]

Indien ten minste vijf gebruikers op de overlegpagina van een artikel aangeven niet akkoord te zijn met de artikelnaam wordt een minipeiling opgestart. Hierbij wordt op Wikipedia:Overleg_gewenst én Overleg Wikipedia:Buitenlandse geografische namen een link gegeven naar de overlegpagina waar de minipeiling plaatsvindt.

Indien de peiling aangeeft dat een ruime meerderheid van de gemeenschap (driekwart of 75%) gewonnen is voor het idee af te wijken van de Taalunierichtlijn kan een moderator hiernaar handelen en het artikel verplaatsen. Voor de peiling geldt een quorum van 10 personen, de looptijd is drie weken.

Daarop moet de uitzondering vermeld worden in de speciaal hiervoor voorziene lijst.

Aanvullingen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Na een minipeiling waarbij het quorum gehaald werd kan hierover ten minste drie jaar geen nieuwe peiling opgestart worden. Dit om te vermijden dat de procedure misbruikt wordt en er aldoor peilingen worden opgestart over dezelfde naam.
  • Een uitzondering kan zijn
    • Een endoniem waarbij de Taalunielijst een weinig gebruikt exoniem vermeldt.
    • Een exoniem waarbij de Taalunielijst een weinig gebruikt ander exoniem vermeldt.
    • Een exoniem waarbij de Taalunie de geografische naam niet op haar lijst opgenomen heeft.
  • Indien de gemeenschap van mening is dat de uitzonderingspositie moet geschrapt worden kan dit volgens dezelfde procedure. Nadien dient de naam van de uitzonderingslijst te worden verwijderd.
  • Indien een geografische benaming wordt gewijzigd op een andere wijze dan volgens deze procedure bepaald wordt de oude situatie hersteld.
  • Deze procedure geldt enkel voor de buitenlandse (= buiten Nederland en België) geografische benaming. Dit omdat bij aardrijkskundige namen binnen Nederland en België de Taalunierichtlijn niet gehanteerd wordt.