Gelobde citroenkorst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gelobde citroenkorst
Gelobde citroenkorst
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Ascomycota (Zakjeszwammen)
Klasse:Lecanoromycetes
Orde:Teloschistales
Familie:Teloschistaceae
Geslacht:Variospora
Soort
Variospora flavescens
(Huds.) Arup, Frödén & Søchting (2013)
Synoniemen

Caloplaca aurantia var. heppiana
Caloplaca flavescens
Caloplaca heppiana

Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Gelobde citroenkorst op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Schimmels

De gelobde citroenkorst (Variospora flavescens) is korstmos uit de familie Teloschistaceae. Hij groeit op (half)beschaduwde muren van oude gebouwen.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Het is een geelgroene, korstvomige soort met randlobben en oranje apothecia. Het thallus ligt strak op het substraat. Het rozetvormige thallus is lichtgeel tot oranje van kleur, soms gematteerd kan een diameter bereikenvan meer dan 10 cm. Meestal is het bedekt met witte berijping.

De apothecia, die vooral in het midden van het thallus voorkomen, kunnen een diameter bereiken van maximaal 1,5 mm. Hun rand is lager gekleurd, de schijven zijn echter donkerder (geeloranje tot oranjebruin). De tweecellige ascosporen zijn citroenvormig en meten 12–15 × 8–10 μm.

Zowel het thallus als de apothecia reageren positief op kaliumhydroxide (K+), d.w.z. ze worden paars als ze worden besprenkeld.

Hij lijkt op de sinaasappelkorst (Calogaya pusilla), maar deze is meer oranjegeel van kleur en is een pionier op kalkrijke substraten, zoals beton en kalksteen op zonnige, droge plekken.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Het verspreidingsgebied omvat Europa, de aangrenzende delen van Azië, Afrika en Macaronesië. In Midden-Europa ligt de nadruk op de kalksteengebieden (kalksteenalpen, Zwabische en Frankische Jura).

In Nederland komt hij vrij algemeen voor. Hij is niet bedreigd en staat niet op de rode lijst.