Gelobde geelkorst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gelobde geelkorst
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Ascomycota (Zakjeszwammen)
Klasse:Lecanoromycetes
Orde:Candelariales
Familie:Candelariaceae
Geslacht:Candelariella
Soort
Candelariella medians
(Nyl.) A.L. Sm. (1918)
Synoniemen

Placodium medians

Gelobde geelkorst op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Schimmels

De gelobde geelkorst (Candelariella medians) is een korstmos uit de familie Candelariaceae. Hij komt voor op kalkhoudend steen en basalt van dijken langs zoete wateren. Voorbeelden zijn oud beton van bunkers, vesting-, kerk- en tuinmuren. Hij komt vrij zeldzaam voor op horizontale steenoppervlakken.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Gelobde geelkorst is een bleekgele, korstvormige soort met op kalkhoudende steen. Hij heeft lichtgele tot heldergele lobben die iets aangedrukt en opgericht zijn. De lobben vooral in het midden van het thallus zijn soredieus. Apothecia zijn zeldzaam aanwezig. Indien aanwezig zijn ze donkergeel. De onderkant is zonder rhizinen. Er bestaat van deze korstmos een zeer zeldzame groene vorm. De groene kleur is om de korstmos te beschermen tegen zonnestralen.

Hij lijkt op de algemenere stoffige citroenkorst (Calogaya decipiens), die in het midden duidelijk lobben met sorediën heeft en meer oranje van kleur is.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland is de gelobde geelkorst een vrij algemene soort. Wel komt hij meer voor in het westen dan in het oosten van Nederland.