George Murray (muzikant)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
George Murray
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 20ste eeuwBewerken op Wikidata
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1974-1981
Genre(s) artrock, experimentele rock, funk, pop, soul, jazz
Beroep basgitaar
(en) AllMusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

George Murray is een Amerikaans bassist. Hij is voornamelijk bekend van zijn werk met de Britse zanger David Bowie, voor wie hij in de tweede helft van de jaren '70 voor muzikale begeleiding zorgde. Ook trad hij op als achtergrondzanger en schreef hij een aantal nummers.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Het eerste werk waar de naam van Murray op te vinden is, zijn twee albums van de jazz- en funkmuzikant Weldon Irvine. In januari 1976 verscheen Station to Station, het eerste album van Bowie waar hij op te horen is. Op dat moment was hij de derde bassist die op de laatste drie albums van Bowie te horen is. Samen met Carlos Alomar en Dennis Davis vormde Murray vijf jaar de begeleidingsband van Bowie. Samen met Bowie en Davis schreef hij tevens het nummer "Breaking Glass", afkomstig van Low. Na het album Scary Monsters (and Super Creeps) uit 1980 is hij niet meer op de muziek van Bowie te horen. Dat album bevat wel de door Murray bedachte baslijn van "Ashes to Ashes".

Murray heeft, naast Bowie, ook samengewerkt met Luther Vandross, George McCrae, Iggy Pop (op het door Bowie geproduceerde album The Idiot) en Talking Heads-toetsenist Jerry Harrison. Daarnaast speelde hij ook in de liveband van de Broadway-musicals Don't Bother Me, I Can't Cope en Your Arms Too Short to Box with God. Harrisons album The Red and the Black uit 1981 is het laatste waarop werk van Murray te horen is. In een interview uit 1983 vertelde Bowie dat Murray naar Los Angeles was verhuisd en niets meer met de muziekbusiness te maken wilde hebben.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Met David Bowie[bewerken | brontekst bewerken]

Met andere artiesten[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]