George Pickett

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
George Pickett

George Edward Pickett (Richmond (Virginia), 16 januari[1] 1825 - Norfolk, 30 juli 1875) was een Amerikaans militair, bekend geworden van Pickett's Charge tijdens de Slag bij Gettysburg.

Pickett studeerde in 1846 af aan de militaire academie van West Point en diende in de Mexicaans-Amerikaanse Oorlog waar hij onder meer naam verwierf tijdens de Slag om Chapultepec.

Hoewel hij persoonlijk slavernij afkeurde, voegde Pickett zich uit loyaliteit aan zijn thuisstaat Virginia aan het begin van de Burgeroorlog toch bij de Geconfedereerde Staten. Picketts divisie arriveerde op de tweede dag van de veldslag bij Gettysburg. Op 3 juli 1863 gaf generaal Robert E. Lee opdracht aan Pickett om Cemetary Ridge in te nemen, een heuvel die door noorderlingen bezet werd gehouden. Pickett troepen bestormde Cemetary Ridge met als gevolg dat hij driekwart van zijn manschappen verloor, inclusief enkele brigadecommandanten.

Na Gettysburg vocht Pickett nog tijdens het Beleg van Petersburg en leed hij een nederlaag bij de Slag bij Five Forks.

George Pickett overleed op vijftigjarige leeftijd.


Bronnen, noten en/of referenties
  1. http://www.pickettsociety.com/birthdate.html - Picketts geboortedag is onderwerp van controverse. Sommige bronnen geven 18, 25 of 28 januari 1825 aan terwijl er zelfs over maart 1825 en 1826 wordt gesproken. Zijn ouders gaven bij zijn doop in de St. John's Church te Richmond een datum van 16 januari 1825 aan.