Gewoon sterschoteltje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gewoon sterschoteltje
Gewoon sterschoteltje
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Ascomycota
Klasse:Lecanoromycetes
Onderklasse:Ostropomycetidae
Orde:Incertae sedis
Familie:Trapeliaceae
Geslacht:Trapelia
Soort
Trapelia coarctata
(Turner ex Sm.) M. Choisy (1932)
Gewoon sterschoteltje
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Gewoon sterschoteltje op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Schimmels

Het gewoon sterschoteltje (Trapelia coarctata) is een korstmos uit de familie Trapeliaceae. Het komt voor op steen, hout en grond. Het leeft in symbiose een chlorococcoïde alg.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Uiterlijke kenmerken

Het thallus is bestaat uit een losse of samenvloeiende witgrijze tot blauwig grijze aerolen. Geen duidelijke grens; aan de buitenrand van het thallus verandert het geleidelijk in een witachtig voorland. Het heeft de volgende kenmerkende kleurreacties: C+ (rood), K–, KC+ (rood), Pd–, UV+ (wittig). Het prothallus is aanwezig.

Het heeft geen soredia. Meestal heeft het apothecia. Deze zijn vrij klein en meten in doorsnede doorgaans 0,2 tot 0,8 mm. Ze kunnen maximaal 2 mm groot zijn. Ze zijn stervormig gesloten bij jonge exemplaren. De kleur is roze tot bruinrood met een witte rand. Meestal bevatten ze berijping en zijn ze hol tot plat. Onrijpe apothecia zijn zichtbaar als kleine witte puntjes.

Microscopische kenmerken

Het hypothelium is kleurloos of geelbruin. Het hymenium heeft een hoogte van 90–140 μm. De ascosporen zijn kleurloos, eencellig (aseptaat), glad, dunwandig, ellipsvormig tot eivormig, soms ongelijkzijdig, zonder epispore of geleiachtige omhulling en hebben een afmetingen van 15-25 × 7-13 μm.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland komt het gewoon sterschoteltje vrij algemeen voor. Het staat niet op de rode lijst en is niet bedreigd.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

Het is in 1799 wetenschappelijk beschreven door Dawson Turner, maar werd in 1932 door de Franse mycoloog en lichenoloog Maurice Choisy in het geslacht Trapelia geplaatst.