Gewoon zijdemos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gewoon zijdemos
Gewoon zijdemos
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Bryophyta (Mossen)
Klasse:Bryopsida
Orde:Hypnales
Familie:Brachytheciaceae
Geslacht:Homalothecium
Soort
Homalothecium sericeum
(Hedw.) Schimp. (1851)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Gewoon zijdemos op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Gewoon zijdemos (Homalothecium sericeum) is een mossoort uit de familie Brachytheciaceae. Het zijdemos koloniseert het liefst kalkhoudend gesteente en is ook te vinden op rotsen en muren. Ten tweede koloniseert het basisrijke schors.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Uiterlijke kenmerken

Dit zijn sterke mossen die in vochtige toestand zijdezacht, glanzend en frisgroen tot goud- of geelgroen zijn. Ze vormen grote geelgroene gazons. In droge toestand liggen de bladeren als dakpannen op de stengels en buigen de takken naar boven. De planten zijn dan bruinachtiger tot grijsgroen. Bij vochtig weer liggen de zijtakken plat tegen de grond.

De belangrijkste sporten liggen plat tegen de ondergrond. Zijscheuten vertakken zich dan min of meer regelmatig. Hierdoor ontstaan typische smalle driehoekige scheuten.

De lancetvormige bladeren met een langwerpige punt zijn longitudinaal gevouwen en dicht opeengepakt. De bladeren hebben een maximale lengte van 4 mm. De rand is fijn gezaagd. De bladrand is vanaf het midden van het blad relatief zwak gezaagd. De bladnerf bereikt ongeveer 3/4 van de bladlengte.

De capsule staat rechtop op een ruwe seta en is langwerpig en cilindrisch.

Microscopische kenmerken

De middelste lamina-cellen zijn ongeveer 50 tot 100 µm lang en 4 tot 7 µm breed. De bladvleugelcellen zijn gedifferentieerd, hyalien en rechthoekig van vorm.

Voorkomen[bewerken | brontekst bewerken]

Hij komt bijna in alle landen voor. Het is wijdverbreid in heel Europa. Het gebied strekt zich uit tot Oost-Azië, in het zuiden tot tropisch Afrika en in het westen tot delen van Noord-Amerika. Het komt zowel in natuurgebieden als in steden voor en komt praktisch overal in Europa voor. In Nederland is het een algemeen voorkomende soort. Hij staat niet op de rode lijst en is niet bedreigd.

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]