Gijs Rademaker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gijs Rademaker
Gijs Rademaker in 2019
Achtergrondinformatie
Geboren 21 juli 1978
Geboorteplaats Nijmegen
Land Vlag van Nederland Nederland
Beroep journalist, opiniepeiler en televisiepresentator
Bekend van EenVandaag
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Media

Gijs Rademaker (Nijmegen, 21 juli 1978) is een Nederlandse journalist, opiniepeiler en televisiepresentator.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Rademaker groeide op in een progressief gezin in Nijmegen en heeft twee jongere broers.[1] Hij studeerde Geschiedenis en Journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij begon in 2002 als redacteur voor de actualiteitenrubriek Netwerk (AVRO/KRO/NCRV). In 2004 stapte hij over naar het actualiteitenprogramma TweeVandaag (AVRO/TROS), later EenVandaag (AVROTROS).

In 2010 werd Rademaker het gezicht van het EenVandaag Opiniepanel en presenteerde hij de uitslagen van peilingen in de radio- en televisie-uitzendingen van EenVandaag. Hij presenteerde die ook in andere programma's, zoals Pauw (VARA), Jinek (RTL4), De Nationale Misdaadmeter, De Privacy Test, De Stelling van Nederland (samen met Jort Kelder) en Kiespijn (NTR).[2][3][4][5] Jaarlijks presenteerde voor hetzelfde programma ook in december de prijs voor De Politicus van het Jaar.[6]

Op 29 september 2022 werd bekendgemaakt dat Rademaker stopt bij AVROTROS om per 1 december 2022 aan de slag te gaan voor de programma's van RTL.[7][8][9] Hier doet Rademaker het RTL Nieuwspanel en maakt hij een documentairereeks met Maarten van Rossem over dinosauriërs.

Privé[bewerken | brontekst bewerken]

Gijs Rademaker is getrouwd en heeft drie kinderen. Hij is de broer van balletdanser Marijn Rademaker, eerste solist van Het Nationale Ballet.