Gonianotus marginepunctatus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gonianotus marginepunctatus
Gonianotus marginepunctatus
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hemiptera (Halfvleugeligen)
Onderorde:Heteroptera (Wantsen)
Familie:Lygaeidae (Bodemwantsen)
Geslacht:Gonianotus
Soort
Gonianotus marginepunctatus
(Wolff, 1804)
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De Gonianotus marginepunctatus is een wants uit de onderfamilie Rhyparochrominae en uit de familie bodemwantsen (Lygaeidae). 'Zandgootschild' is de Nederlandse naam voor deze wants op Waarneming.nl, waar voor alle in de Benelux voorkomende wantsen eenduidige Nederlandse namen zijn ingevoerd.[1][2]

De onderfamilie Rhyparochrominae wordt ook weleens als een zelfstandige familie Rhyparochromidae gezien in een superfamilie Lygaeoidea.[3] Lygaeidae is conform de indeling van bijvoorbeeld het Nederlands Soortenregister.

Uiterlijk[bewerken | brontekst bewerken]

De zandgootschild is 4,5 tot 5,4 mm lang. De kleur kan variëren van witachtig bruin tot bijna zwart. Tijdens de overwintering worden ze donkerder van kleur. Ze zijn bedekt met donkere stippels. Ze zijn tamelijk ovaal van vorm. Het halsschild (pronotum) heeft een brede, uitstekende rand. Wat betreft vorm, kleur en leefwijze lijken ze heel veel op de wantsen uit het genus Emblethis.

Verspreiding en habitat[bewerken | brontekst bewerken]

De soort komt voor in Europa van het zuidelijk deel van Scandinavië tot in het Middellandse Zeegebied, maar ontbreekt in Groot-Brittannië. Naar het oosten is hij verspreid tot in West-Siberië en de Kaukasus. Hij komt voor op zandbodems en houdt van warme droge omstandigheden, zoals bijvoorbeeld de duinen.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

De wantsen leven vooral op de grond en zuigen aan zaden en klimmen zelden in een plant omhoog. Men heeft nog geen speciale voedselplant kunnen vaststellen. Ze worden onder planten gevonden, die op droge, warme zandige plekken groeien, zoals tijm (Thymus), struikhei (Calluna), Corynephorus en Echium. De imago’s overwinteren en vanaf eind juli verschijnt de nieuwe generatie volwassen wantsen. Er is één generatie in een jaar.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]