Gregory Areshian

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gregory Areshian

Gregory Areshian (Jerevan, 13 mei 19492 augustus 2020[1]) was een archeoloog van Armeens-Amerikaanse afkomst en hoogleraar geschiedenis aan de Amerikaanse Universiteit van Armenië in Jerevan.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Gregory Areshian studeerde van 1966 tot 1973 aan de Staatsuniversiteit van Jerevan. In 1975 doctoreerde hij aan de Staatsuniversiteit van Leningrad A.A. Zjdanov (de latere Staatsuniversiteit van Sint-Petersburg) met als promotor de Transkaukasië-specialist Boris Pjotrovski. Zijn proefschrift ging over ijzer in het oude West-Azië.

Hij had met Boris Gasparyan de leiding over de internationale ploeg archeologen die een 5500 jaar oude schoen en de oudste wijngaard in het Zuid-Armeense grottencomplex Areni-1 had gevonden.[2] Door deze vondst ontstond voor het eerst een volledig beeld van de wijnproductie van 6100 jaar geleden.[3]

Gregory Areshian doceerde aan 14 verschillende universiteiten en colleges in de Verenigde Staten onder andere: Universiteit van Californië - Los Angeles, Universiteit van Californië - Irvine, Universiteit van Chicago, Universiteit van Wisconsin - Platteville en Amherst College. Hij legde de nadruk op interdisciplinariteit tussen sociale en humane wetenschappen, met de focus op het Midden-Oosten en Armenië in een breed historisch kader.[4]

Feestbundel[bewerken | brontekst bewerken]

In 2017 verscheen een geredigeerde bundel opstellen, geschreven ter gelegenheid van de 65e verjaardag van Gregory Areshian: Bridging Times and Spaces: Papers in Ancient Near Eastern, Mediterranean and Armenian Studies. De redacteurs waren Pavel Avetisyan, een voormalige student van Gregory Areshian, en Yervand Grekyan.