Hanengevecht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Un Combat de Coqs, door Jean-Léon Gérôme (1824-1904).
Groepje dorpsbewoners op Bali met hun vechthanen (1920/1921)

Een hanengevecht is een duel tussen twee hanen. Typisch aan een hanengevecht is dat het pas ophoudt als een van beide partijen dood is, of afdruipt.

Moeder Natuur[bewerken]

Een haan zal een rivaal niet dulden op zijn eigen territorium, als hij een gevecht aangaat zal hij eerst zijn nekveren rechtzetten en dan pikken en de rivaal uitdagen. Uiteindelijk gaat dit ook in de natuur door als een duel, de hanen proberen in elkaars kam te pikken en vliegen tegen elkaar op met hun sporen. De verliezer zal dan een ander territorium moeten zoeken, vaak worden jonge haantjes zo verstoten en oude hanen zo uit de weg geruimd, in de natuur is er alleen plaats voor de sterkste. Dit gedrag wordt al waargenomen als de hanen nog maar kuikentjes zijn. Fokkers van kippen vijlen de sporen van hun haantjes regelmatig bot om zo ernstige duels te voorkomen. Maar zelfs dan zullen sommige hanen nog gewoon de ander kunnen doden. Sommige rassen zijn agressief en andere niet maar de niet agressieve zijn vaak wel wat minder karaktervol.

Vechtsport[bewerken]

Hanengevechten zijn verboden in België[1] en Nederland. Sommigen brengen dit in verband met de vogelgriep.

In de vechtsport worden bepaalde rassen (de vechtrassen) speciaal gekweekt voor deze sport. De vechtrassen zijn qua bouw volledig voorbestemd om te vechten, ook hun agressief karakter is daar een voorbeeld van. Bij sommige stijlen worden messen aan de poten van de haan bevestigd, zodat de hanen elkaar sneller kunnen doden. In veel westerse landen worden hanengevechten als wreed gezien en zijn daarom verboden. Daardoor verhuist het toneel naar de illegaliteit, of worden extra maatregelen genomen. In andere landen echter, bijvoorbeeld Zuidoost-Azië en Latijns-Amerika, zijn hanengevechten wel toegestaan en zijn daar zeer populair.[2] In 1981 verbood de regering van Indonesië echter elke vorm van gokken, sindsdien is het hanengevecht er illegaal.[3]

Zie ook[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties