Hans Ausloos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hans Ausloos, 2017

Hans Ausloos (Tienen, 1969) is een Belgische theoloog en Bijbelwetenschapper.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Ausloos volgde de klassieke humaniora (Latijn-Grieks) aan het Onze-Lieve-Vrouwecollege (1980-1986). Aan de Katholieke Universiteit Leuven studeerde hij af als licentiaat in de godsdienstwetenschappen (1990), alsook als baccalaureus (STB; 1990) en licentiaat (STL; 1992) in de godgeleerdheid. In 1997 promoveerde hij er onder supervisie van prof dr. Marc Vervenne tot doctor in de godgeleerdheid (PhD/STD) met een proefschrift over de deuteronomische redactie van de boeken Genesis tot en met Numeri. Hij was aspirant (1993-1997) en postdoctoraal onderzoeker (1997-2008) van het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen. In 2003 werd hij benoemd tot professor Bijbelwetenschappen aan de Faculteit Godgeleerdheid en Religiewetenschappen van de Katholieke Universiteit Leuven. In 2010 verliet hij de universiteit en werd hij als Chercheur Qualifié (2010-2018) en Maître de recherches (2018-heden) van het Fonds de la Recherche Scientifique (F.R.S.-FNRS) onderzoeksprofessor aan de Faculté de Théologie van de Université catholique de Louvain in Louvain-la-Neuve. Hij richtte er binnen het onderzoeksinstituut Religions, Spiritualités, Cultures, Sociétés (RSCS) de onderzoeksgroep Septuagint Studies and Textual Criticism op, waarvan hij directeur is. Zijn wetenschappelijk werk spitst zich vooral toe op de studie van het ontstaan en de tekstoverlevering van het Oude Testament, waarover hij in talrijke boeken en tijdschriften heeft gepubliceerd.

In 2016 werd hij hoofdredacteur van Oudtestamentische Studien/Old Testament Studies (gepubliceerd bij Brill). Hij is tevens lid van de redactieraad van Acta Theologica, Acta Theologica Supplementa, Religio, Ezra, Studia Semitica Neerlandica en Forma Breve. Revista de literatura.

Hij is onder meer lid van het Collège des Alumni van de Académie Royale des sciences, des lettres et des beaux-arts de Belgique en van het Executive Committee van The International Organization for Septuagint and Cognate Studies, alsook voorzitter van het Oudtestamentisch Werkgezelschap (OTW) (2020-2022). Sedert 1996 is hij lid van de stuurgroep van de Vlaamse Bijbelstichting. Hij doceert sinds 2009 voor Davidsfonds Academie.

Publicaties (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]