Hatsune Miku

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hatsune Miku
Ontwikkelaar Crypton Future Media
Uitgebracht 31 augustes 2007
Recentste versie Hatsune Miku V3 
(31 agustus 2013)
Status Actief
Besturingssysteem Microsoft Windows, Mac OS, iOS
Categorie Programma voor het synthetiseren van stemmen
Licentie Gesloten
Website Hatsune Miku V3[
Portaal  Portaalicoon   Informatica

Hatsune Miku (初音 ミク) is een Japans humanoïde personage. Haar stem ontleent ze aan spraaksynthesesoftware ontwikkeld door Crypton Future Media, die haar hoofdzetel heeft in Sapporo. Haar stem wordt met behulp van spraaksynthesetechnologie van Yamaha Corporation 'Vocaloid 2' en 'Vocaloid 3'[1]. Tevens wordt ‘Piapro Studio’, een VSTi-plugin ontwikkeld door Crypton Future Media, gebruikt om Hatsunes stem vorm te geven. Hatsune Miku was de tweede Vocaloid die verkocht werd gebaseerd op de 'Vocaloid 2' software en de eerste Japanse Vocaloid die met deze technologie op de markt werd gebracht. Stemactrice Saki Fujita leverde de benodigde monsters voor Miku’s stem[2]. Bij “live” optredens wordt de afbeelding of een hologram van Hatsune Miku geprojecteerd op grote projectieschermen[3]. Ze wordt afgebeeld als een 16-jarig meisje met zeer lange groenblauwe vlechten.

Oorsprong naamgeving[bewerken]

De naam van het personage is een samenvoeging van de Japanse woorden "eerste (初 hatsu[4])", "geluid (音, ne[5])" en "toekomst (ミク, miku[6])". Toekomst in het Japans is “未来” en wordt normaal gelezen als "mirai", miku is een nanori-lezing van het woord "de toekomst". Haar naam verwijst volgens velen naar haar positie als de eerste van Cryptions “Character Vocal Series”, afgekort CV. Volgens Crypton was het oorspronkelijk bedoeling dat haar naam “eerste geluid van de toekomst” betekende.

Ontwikkeling[bewerken]

Hatsune Miku werd ontwikkeld door Crypton Future Media met behulp van Yamaha's 'Vocaloid 2' en 'Vocaloid 3' spraaksynthesesoftware. Miku's stem is gemaakt door het nemen van stem-samples van stemactrice ‘Saki Fujita’ bij een gecontroleerde toonhoogte en toon. Deze verschillende samples bevatten allemaal een Japanse of Engelse klank die, wanneer aaneengeregen, volledige woorden, zinnen en teksten kunnen maken. De toonhoogte van de samples wordt later door de software zelf aangepast. De manier voor het componeren van zangtekst in 'Vocaloid 2' en 'Vocaloid 3' is vergelijkbaar met andere muzieksoftware waar de noten van instrumenten via een virtueel pianoklavier ingevoerd worden.

Hatsune Miku werd op 31 augustus 2007 uitgebracht als eerste stem/personage van de “Character Vocal Series”. Cryption had het idee om Miku vrij te geven als “een android-diva in de wereld van de nabije-toekomst waar muzieknummers verloren zijn gegaan”. Hatsune Miku werd vrijgegeven voor 'Vocaloid 3' op 31 augustus 2013. Deze laatste versie heeft ook een Engelstalige[7] geluidsbibliotheek.

Bronnen, noten en/of referenties

Dit artikel of een eerdere versie ervan is (gedeeltelijk) vertaald vanaf de Engelstalige Wikipedia, die onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.