Heeresloot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Hannes (overleg | bijdragen) op 20 apr 2008 om 20:03. (interwiki fr:)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Heeresloot in Heerenveen

De Heeresloot (Fries: Hearresleat, vroeger: Heerensloot) is een kanaal dat in Heerenveen begint en in noordelijke richting ten oosten van de spoorlijn langs Nieuwebrug, Haskerdijken en Vegelinsoord loopt. Ongeveer bij de Grevensmolen komen de Heeresloot, Monnikerak, Deel en het Nieuwe Heerenveense Kanaal samen.

Geschiedenis

De Heeresloot werd in 1555 in opdracht van Pieter van Dekema, een van de heeren van het veen, gegraven ten behoeve van het vervoer van turf. In oostelijke richting begon men met het graven van de Schoterlandse Compagnonsvaart. Beide kanalen zijn nu niet meer met elkaar verbonden. Daarvoor in de plaats kwam de Lindegracht. Hier lag vroeger ook een brug, maar die is ook vervangen door een overkluizing.

Tot 1934 vormde de Heeresloot de grens van de voormalige gemeentes Haskerland en Aengwirden.

In het centrum van Heerenveen sluit de Heeresloot bij de Herenwalsterbrug aan op de Engelenvaart. De westkant van de Heeresloot is de Herenwal en de oostkant de Fok.

Bruggen in de Heeresloot

In de Heeresloot liggen vier beweegbare bruggen (centrum Heerenveen van zuid naar noord).