Hendrik van Rijgersma

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hendrik van Rijgersma
Volledige naam Hendrik Elingsz van Rijgersma
Geboren 5 januari 1835, Lemmer
Overleden 4 maart 1877, Sint Maarten
Geboorteland Nederlands
Beroep Arts, bioloog
Toelichting
De bovenaangeduide standaardaanduiding, conform de database bij IPNI, kan gebruikt worden om Hendrik van Rijgersma aan te duiden bij het citeren van een botanische naam. In de Index Kewensis is een lijst te vinden van door deze persoon (mede) gepubliceerde namen.
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Hendrik Elingsz van Rijgersma (Lemmer, 5 januari 1835Sint Maarten, 4 maart 1877) was een Nederlands arts, bioloog, amateur botanicus, malacoloog en ichthyoloog.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

De in Friesland geboren Rijgersma studeerde geneeskunde en werd arts in 1858. Hij was vervolgens huisarts in Jisp en later op het eiland Marken. In 1861 huwde hij Maria Henriette Gräfing, met wie hij zeven kinderen kreeg, geboren tussen 1862 en 1874.

Van 1863 tot aan zijn overlijden in 1877 diende Rijgersma als gouvernementsarts op het Nederlands Antilliaanse eiland Sint Maarten. In 1863 werd in de Nederlandse koloniën de slavernij afgeschaft. Rijgersma was een van de zes artsen die door de Nederlands overheid was aangesteld voor de gezondheidszorg over de bevrijde slaven.

Naast zijn werkzaamheden als arts was hij in zijn vrije tijd amateur veldbioloog waarbij vele fossielen, planten, vogels, reptielen, vissen, schaal- en schelpdieren en insecten verzamelde. Daarnaast was hij een uitmuntend schilder. Zijn dierenverzamelingen werden door hem naar de Academy of Natural Sciences of Philadelphia verzonden, waarvan hij corresponderend lid was. De planten die hij naar de Berlijnse plantentuin zond zijn vernietigd. Waarschijnlijk bevinden er ook planten van hem in de Nationaal Herbarium te Leiden. In het Naturhistoriska riksmuseet, het Zweedse Museum van Natuurgeschiedenis, bevinden zich 129 planten verzameld door van Rijgersma, waarvan 74 met illustratie.