Naar inhoud springen

Henry Spencer Palmer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Henry Spencer Palmer
Henry Spencer Palmer
Geboren 1838-04-30
Bangalore
Overleden 02-10-1838
Tokio, Japan
Rustplaats Aoyama begraafplaats, Tokyo, Japan
Onderdeel Genie
Dienstjaren 1856–1887
Rang Generaal-Majoor
Onderscheidingen * Médaille de l'Institut de France
Ander werk civiel ingenieur in Japan

Generaal-majoor Henry Spencer Palmer (30 april 1838 - 10 februari 1893) was een militair ingenieur en landmeter van het Britse leger, bekend om zijn werk bij de ontwikkeling van de haven van Yokohama in het Japanse rijk als buitenlands adviseur van de Japanse regering.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Henry Palmer werd op 30 april 1838 geboren in Bangalore, Brits-Indië; de jongste zoon van John Freke Palmer, toen majoor van de 32nd Native Infantry, Madras Army, en Jane James, een dochter van John James van Truro, Cornwall, en zus van de toenmalige genie luitenant Henry James. Jane stierf in Bangalore op 24 mei 1838, minder dan een maand na de geboorte van Henry.[2][1]

Palmer kreeg onderwijs op privéscholen in Bath in Engeland en door docenten voordat hij in januari 1856 werd toegelaten tot de Koninklijke Militaire Academie, Woolwich.

Hij werd op 20 december 1856 luitenant van de Engelse Genie en studeerde een jaar aan de Genieschool in Chatham. In oktober 1858 werd hij geplaatst in Brits Columbia, Canada, als onderdeel van een verkeningsmissie. Naast het uitvoeren van verschillende verkenningen, legde hij paden aan, hield hij toezicht op de wegenaanleg en inspecteerde hij wegenaanleg. Hij werd geprezen voor zijn inspanningen en tijdens zijn verblijf in Canada schreef hij ook artikelen over British Columbia voor de Royal Geographical Society in Londen. Op 7 oktober 1863 huwde hij in New Westminster met de `5 jarige Canadese Mary Jane Pearson Wright (17 januari 1848-10 januari 1934), dochter van de Ven. Henry Press Wright, aartsdiaken van Columbia, en Ann Nalder. Een maand later zeilden zij naar Engeland.

Van 1864 en 1874 diende Palmer bij de Ordnance Survey of Great Britain. Palmer was niet alleen bekend als soldaat, maar ook als wetenschapper. Vanaf 1874 bekleedde hij verschillende posten als landmeter, civiel ingenieur en astronoom in Nieuw-Zeeland, Barbados, Hong Kong en Japan. Op een gegeven moment voordat Palmer naar Japan vertrok, gingen hij en zijn vrouw uit elkaar. Ze keerde terug naar haar geboorteland Brits Columbia, waar ze de rest van haar leven woonde.

Nadat hij zich in 1887 bij de Genie had teruggetrokken, vestigde hij zich in Japan en vestigde een succesvolle civiele praktijk in Yokohama, waar hij door de Japanse regering werd ingehuurd om ontwerpen te maken voor de haven van Yokohama, de Ōsanbashi-pier daar en de drinkwatervoorziening van Yokohama. Hij maakte deze ontwerpen in concurrentie met Johannis de Rijke. Om politieke redenen is er voor het Engelse plan gekozen. Door gebruik van slechte beton heeft de uitvoering veel langer geduurd dan gepland, het was pas klaar in 1896. Het probleem was dat de Engelse ingenieurs sterk gesteund werden door de Britse diplomatie, terwijl de Nederlanders vrijwel niet gesteund werden door hun regering. Het grote verschil tussen de ontwerpen was dat het ontwerp van De Rijke gefundeerd was op zinkstukken, vanwege de slappe bodem. Het in beton uitgevoerde ontwerp van Palmer was veel te stijf voor zo'n slappe ondergrond. Na het besluit van de Japanse regering met de keuze voor het ontwerp van Palmer volgde nog een onverkwikkelijke pennenstrijd in de kranten, waarbij de nodige functionarissen van corruptie werden beschuldigd.

Ergens rond 1890 hertrouwde hij met een verfijnde Japanse vrouw, Uta Saito, met wie hij een dochter kreeg.[3] Hij leverde ook regelmatig bijdragen aan brieven en artikelen aan de Japan Times, Japan Weekly Mail en andere kranten en tijdschriften, en was ook correspondent voor de The Times. Hij schreef ook een rijkelijk geïllustreerde reisgids voor Japan, "Brieven uit het land van de rijzende zon”. Een bronzen buste van Palmer werd in 1987 onthuld door het Drinkwaterbedrijf van Yokohama ter herdenking van de honderdste verjaardag van de oprichting ervan. Het historisch archief van Yokohama hield datzelfde jaar ook een speciale tentoonstelling ter ere van hem.

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. a b Higuchi, Jiro (2002). The Biography of Major-General Henry Spencer Palmer R.E. F.R.A.S. (1838–1893). Jiro Higuchi, Tokyo.
  2. Asylum Press. The Madras Almanac and Compendium of Intelligence, for 1839. Edmund Marsden, Madras, p. 428.
  3. Sabin, Burritt (2002). A Historical Guide to Yokohama, 2nd. Yurindo Co., Ltd, Yokohama, Japan, p. 53. ISBN 4-89660-172-6.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]