Hervormde kerk (Kerkwijk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hervormde kerk
Exterieur
Plaats Kerkwijk
Gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw
Coördinaten 51° 47′ NB, 5° 13′ OL
Gebouwd in 12e, 13e en 15e eeuw
Restauratie(s) 1954-1956
Monumentnummer  23606, 348325
Architectuur
Bouwmateriaal tufsteen en baksteen
Toren 13e eeuw
Afbeeldingen
Gewelfschildering
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Hervormde kerk of Mariakerk is de protestantse kerk van Kerkwijk in de Nederlandse provincie Gelderland. De kerk is gelegen aan Aalderwijksestraat 16.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Dit is het oudste nog bestaande kerkgebouw van de Bommelerwaard, en oorspronkelijk gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw. Het tufstenen schip is 12e-eeuws en gebouwd in romaanse stijl. In de tweede helft van de 13e eeuw werd de bakstenen toren gebouwd in laatromaanse stijl. In 1623 werd een traptoren aangebouwd. Eind 15e eeuw werd een gotisch koor toegevoegd. In 1954-1956 werd de kerk gerestaureerd en werd een consistorie aangebouwd.

De van oorsprong Katholieke kerk werd als uitvloeisel van de Reformatie een Hervormde kerk. Toen in 2004 de kerkenfusie tot stand kwam, splitste een Hersteld Hervormde gemeente zich af, en deze kerkt sindsdien in een buurthuis.

Gebouw[bewerken | brontekst bewerken]

Het romaanse schip heeft hoge rondboognissen, het gotische koor is iets hoger dan het schip. De voorgebouwde toren wordt gedekt door een achtkante ingesnoerde naaldspits. Hierin hangt een klok van 1617, gegoten door Willem Wegewaert.

Interieur[bewerken | brontekst bewerken]

Het interieur van het schip wordt overwelfd door een vlak plafond met houten, geschilderde balken. Het koor, door een triomfboog van het schip afgescheiden, heeft een houten gewelf met boven de koorsluiting een schildering van ongeveer 1500, welke het Laatste Oordeel verbeeldt.

De preekstoel is uit het eerste kwart van de 17e eeuw, met een 15e-eeuwse voet die afkomstig is van het doopvont. De kerk bevat enkele grafzerken uit de 17e en 18e eeuw, en het orgel is van 1890. Dit werd gebouwd door J.F. Kruse.

Zie de categorie Hervormde Kerk, Kerkwijk van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.