Hillsphere

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hillsphere
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Achtergrondinformatie
Jaren actief 2012–heden
Oorsprong Vlag van Nederland Amsterdam (Nederland)
Genre(s) Progressieve rock
Postrock
Metal
Label(s) Layered Reality Productions
Verwante acts Porcupine Tree, Opeth, Silhouette, Vanden Plas, Mono, Pain of Salvation, Queensrÿche, Soen
Leden
Leadvocalist Tim Beimer
Gitarist/toetsenist Elias Mayer
Bassist Kevin van der Reijnst
Oud-leden
Gitarist Robin Waij
Gitarist Eren Özilhan
Bassist Tom van Hogen
Drummer Wouter Macare
Drummer Jorn van der Wal
(en) Discogs-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Hillsphere is een Nederlandse progrockband die in 2012 werd opgericht in Amsterdam. De band combineert hoofdzakelijk elementen uit de postrock, metal en ambient.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Hillsphere werd in maart 2012 opgericht in Amsterdam als instrumentaal muziekproject van gitarist/toetsenist Elias Mayer, die hoofdzakelijk de muziek componeert.[1][2] Aanvankelijk ontwikkelde het project zich tot een formatie aangevuld met gitarist Eren Özilhan, bassist Tom van Hogen en drummer Jorn van der Wal (ook bekend van Nuclear Devastation).

In 2014 debuteerde de band met de single Clairvoyance, die goed aansloeg bij de Nederlandse progrockscene. Dienvolgens verscheen Hillsphere dat jaar met Disquiet, For I Am King en Cilice op Amsterdam Metalfest. In 2015 trad de band onder andere op als supportact van Pain of Salvation en met Aborted in de Melkweg. De bezetting van de groep werd aangevuld met vocalist Tim Beimer, die – na een gastoptreden bij Hillsphere – door Mayer was gevraagd om leadzanger van de band te worden.[1] Het jaar daarna verlieten Özilhan, Van Hogen en Van der Wal de band.

De bezetting van Hillsphere werd in 2016 opnieuw vervolledigd. Wouter Macare (bekend van onder andere Inferum en Shireen) werd de nieuwe drummer van de band. Als nieuwe gitarist en bassist werden respectievelijk Robin Waij en Kevin van der Reijnst aangenomen. Als comebackshow in de nieuwe bezetting was de band dat jaar te zien in Baroeg met de bands Soen en Vanden Plas. Pas in 2017 verscheen een tweede single, genaamd Our Physical Way Of Speaking. Daaropvolgend kondigde de band aan dat zij een conceptalbum – genaamd Florescence – zouden uitbrengen. De release van dit studioalbum vond plaats op 28 mei 2018 en ontving veel positieve aandacht bij het publiek.[3][4] Op 8 juni vond de eerste live-uitvoering van het (gehele) album plaats op het hoofdpodium van de Sugarfactory in Amsterdam.[4][5] In 2019 verlieten Macare en Waij de band. Rondom de coronacrisis bleef Hillsphere veelal buiten de publiciteit. Wel bracht de groep in 2022 de single Time Spent To Waste uit.

Bezetting[bewerken | brontekst bewerken]

Huidige bandleden[bewerken | brontekst bewerken]

Voormalige bandleden[bewerken | brontekst bewerken]

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Albums[bewerken | brontekst bewerken]

  • Florescence (2018)

Singles[bewerken | brontekst bewerken]

  • Clairvoyance (2014)
  • Our Physical Way Of Speaking (2017)
  • Time Spent To Waste (2022)

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]