Hoogste berg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mount Everest
Mauna Kea
Chimborazo

Over het algemeen wordt de Mount Everest gezien als de hoogste berg van de aarde. Dit is niet de hoogste berg, wel de grootste. Met hoogste bedoelt men van het diepste punt onder de zeespiegel tot de top. Met grootste bedoelt men van de zeespiegel tot de top.

Mount Everest[bewerken]

De Mount Everest (ook bekend als Qomolungma, Qomolangma of Sagarmatha Chomolungma) is een berg in de Himalaya, op de grens van Nepal en China. De Mount Everest steekt 8848 meter boven zeeniveau uit. Dit is de meest geaccepteerde manier om groottes te meten en in die zin is de Mount Everest de grootste berg op aarde.

Mauna Kea[bewerken]

Mauna Kea is een slapende vulkaan en gelegen in de Grote Oceaan. Vanaf zeeniveau meet deze berg 4.205 meter, maar gerekend vanaf de zeebodem meet hij 10.203 meter. Hiermee is de Mauna Kea de hoogste berg totalitair gezien op aarde.

Chimborazo[bewerken]

De Chimborazo is een dode vulkaan gelegen in de Andes van Ecuador. De aarde is niet een volmaakte bol maar ellipsvormig. Gerekend vanaf de kern van de aarde liggen de beide polen dichter bij de kern dan de evenaar. De Chimborazo ligt ongeveer 200 kilometer ten zuiden van de evenaar. Door deze locatie op de aarde is de top van de Chimborazo het verste punt verwijderd van de aardkern en zo gerekend de hoogste berg op aarde.