Hornbach (bouwmarkt)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hornbach in Wateringen

Hornbach is een van oorsprong Duitse beursgenoteerde bouwmarktketen met meer dan 130 vestigingen in Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Luxemburg, Roemenië, Slowakije, Zweden en Tsjechië. In het concern werken meer dan 13.000 mensen.

Vestigingen in Nederland[bewerken]

In Nederland heeft het concern tien vestigingen. De nieuwste vestiging is op 20 november 2013 geopend in Nieuwerkerk aan den IJssel. Geleen, met nu een tuincentrum en een kleine afdeling bouwmarkt, heeft op 11 december 2013 te horen gekregen dat ze na 12 jaar wachten eindelijk een nieuwe bouwmarkt mogen bouwen. De vestigingen bieden ieder werkgelegenheid aan gemiddeld 300 werknemers.

Retailformule[bewerken]

De formule van Hornbach is een zeer grote bouwmarkt te openen, doorgaans op een bedrijventerrein met veel parkeermogelijkheden. De vestigingen bestaan uit een bouwmarkt met doe-het-zelfartikelen, een tuincentrum en een dierenafdeling. De nieuwste vestigingen kennen een bouwmaterialendrive-in waar klanten artikelen direct in hun aanhangwagen of bestelbus kunnen laden. De oppervlaktes van de winkels bedragen gemiddeld circa 20.000 m2 (vier voetbalvelden).

Geschiedenis[bewerken]

De eerste Hornbach werd in 1877 geopend in het Duitse Landau in der Pfalz. In 1968 opende het familiebedrijf voor het eerst een bouwmarkt in combinatie met een tuincentrum. Europa kende nog niet eerder een dergelijke mix van twee branches onder één dak. De eerste vestiging in Nederland (Zaandam) is geopend in 1996.

Trivia[bewerken]

  • In 2005, 2006, 2007, 2008, 2009 en 2010 kwam Hornbach in een consumentenonderzoek van Elsevier Retail als beste bouwmarkt uit de bus.[1]
  • In april 2009 werd bekend dat het concern 260 van haar Nederlandse medewerkers sinds 2003 te weinig heeft uitbetaald. De volgens de CAO vastgelegde periodieke verhoging was niet toegekend. Omdat het bedrijf haar werknemers jarenlang meer betaalde dan minimaal voorgeschreven in het CAO akkoord hebben werknemers niets gemerkt[2].
  • Hornbach opende in november 2010 de grootste bouwmarkt van Nederland[3] in Breda. De verkoopoppervlakte bedraagt zo’n 23.000 m². De bouwmarktketen investeerde ruim 31 miljoen euro in deze vestiging.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties