Hotel Kämp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hotel Kämp
Hotel Kämp op een winterse avond
Hotel
Locatie Helsinki
Adres Pohjoisesplanadi 29
Eigenaar/onderdeel Kämp Collection Hotels
Openingsdatum 1887
Aantal kamers 164[1]
Aantal suites 15[1]
Portaal  Portaalicoon   Toerisme

Hotel Kämp is een luxueus historisch hotel in de Finse hoofdstad Helsinki. Het mag zich het eerste vijfsterrenhotel van Finland noemen.[2][3]

Het gebouw is gelegen aan de einden van de straten Pohjoisesplanadi en Kluuvikatu, twee drukke winkelstraten in het centrum van Helsinki. Tegenover het hotel rust het stadspark Esplanadi.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De geschiedenis van het hotel begint in 1884 toen de goudsmid Karl F. Ekholm een grote plaats gelegen aan de Pohjoisesplanadi vrijgaf voor verkoop. De geslaagde restaurateur Carl W. Kämp kocht meteen deze aantrekkelijke plaats om er een modern hotel te bouwen en schakelde de architect Theodor Höijer in.

Na drie jaar was de bouw gereed en werd het hotel op 29 oktober 1887 feestelijk geopend. De pers was lovend over de luxe en techniek van het hotel, zo was de verlichting bijvoorbeeld elektrisch en beschikte Hotel Kämp als eerste hotel in Finland over een lift.[2]

Het hotel werd al snel een zogenoemde hotspot voor politieke en culturele ontmoetingen en activiteiten.

In 1889, pas twee jaar na de opening, overleed de heer Kämp plotseling door een hartaanval. De weduwe Maria Kämp nam het bestuur over en werd geholpen door de toenmalige hotelmanager, samen trachtten zij vergeefs het succes van de onderneming te vervolgen. Het hotel werd daarom verkocht aan Ab Hotel Kämp voor ruim 1,2 miljoen Finse mark. Sindsdien veranderde het hotel vaak van eigenaar.

In de jaren 1914 en 1915 werd het hotel uitvoerig verbouwd; alle kamers werden gerenoveerd, er werd een zesde verdieping bijgebouwd en de façade werd verbouwd door de architect Lars Sonck.

Lectuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Hotel Kamp Helsinki (The Most Famous Hotels in the World) (1994), Andreas Augustin. ISBN 3-902118113

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

(en) Officiële website

Zie de categorie Hotel Kämp, Helsinki van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.