Huizen (Theo van Doesburg)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Huizen
Huizen
Kunstenaar Theo van Doesburg
Jaar 1918
Techniek Olieverf op doek op paneel
Afmetingen 33,5 × 19 cm
Verblijfplaats Museum De Lakenhal
Locatie Leiden
RKD-gegevens
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Huizen is een schilderij van de Nederlandse schilder en De Stijl-voorman Theo van Doesburg, dat zich bevindt in Museum De Lakenhal in de Nederlandse stad Leiden.

Voorstelling[bewerken | brontekst bewerken]

Het stelt de achterzijde van een aantal huizen voor met schuine daken, platte daken, schoorstenen en vooraan een balustrade. Van Doesburg schilderde het waarschijnlijk vanaf zijn atelier aan het Kort Galgewater in Leiden, waar hij van april 1917 tot juni 1920 werkte. Hij maakte meerdere stadsgezichten vanuit zijn atelier. De vlakverdeling in enkele van deze werken gebruikte hij later in abstracte composities, zoals Glas-in-loodcompositie VIII en Glas-in-loodcompositie IX. Van het schilderij Huizen is geen verder uitgewerkte compositie bekend.

Toeschrijving en datering[bewerken | brontekst bewerken]

Het werk is niet gesigneerd of gedateerd. In Van Doesburgs portfolio staat het vermeld als ‘Maisons (1918)’.

Herkomst[bewerken | brontekst bewerken]

Na Van Doesburgs dood in 1931 kwam het werk in bezit van zijn vrouw Nelly van Doesburg, die het in 1975 aan haar nicht Wies van Moorsel naliet. Van Moorsel schonk het in 1981 aan de Dienst Verspreide Rijkscollecties (nu Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed), die het in 1984 in blijvend bruikleen gaf aan Museum De Lakenhal.

Tentoonstellingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]